5/12/17

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ « Η ΦΛΕΒΑ ΤΗΣ ΓΗΣ»


Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και οι Εκδόσεις Βιβλιόραμα
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗ
Η φλέβα της γης.
Τα μεταλλεία της Ελλάδας, 19ος-20ός αιώνας 




την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, στις 7:00 μ.μ.
στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη


Ομιλητές:
Βασίλης Γούναρης, Καθηγητής ιστορίας νεωτέρων χρόνων, ΑΠΘ
Βασίλης Μέλφος, Επίκουρος καθηγητής κοιτασματολογίας-γεωχημείας, ΑΠΘ
Άννα Μαχαιρά, Επίκουρη καθηγήτρια ευρωπαϊκής ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ευάγγελος Χεκίμογλου, Δρ. οικονομολόγος, Έφορος Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης
και η συγγραφέας.


ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η εξορυκτική δραστηριότητα υπήρξε, ήδη από τον 19ο αιώνα, μια κατεξοχήν διεθνοποιημένη οικονομική δραστηριότητα, με σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή και την εργασία ανδρών και γυναικών, στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον.
Στο σταυροδρόμι των αναζητήσεων της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, το βιβλίο επιχειρεί να καλύψει ένα ερευνητικό κενό, αναφορικά με την ιστορία των μεταλλευτικών-εξορυκτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, και να καταδείξει τη σημασία της εξορυκτικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αξιοποιώντας μια ποικιλία αρχειακών πηγών και τεκμηρίων, η μελέτη φωτίζει διαφορετικές, κάθε φορά, πτυχές της ιστορίας των μεταλλείων: τον ρόλο του κράτους, τις επιχειρήσεις, την τεχνολογία και την τεχνική διεύθυνση, τις μεθόδους εκμετάλλευσης, την οργάνωση και τις συνθήκες εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τη συλλογική δράση και τις απεργίες.
Ανιχνεύεται έτσι ένας πολυσύνθετος, ταξικά διαστρωματωμένος και χαρακτηριζόμενος από ποικίλες σχέσεις εξουσίας κόσμος: οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι, οι διευθυντές, οι μηχανικοί, οι μεταλλωρύχοι, οι εργάτες και εργάτριες των μεταλλείων.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Λήδα Παπαστεφανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή. Από το 2003 διδάσκει σύγχρονη ελληνική ιστορία, στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει δημοσιεύσει τη μονογραφία Εργασία, τεχνολογία και φύλο στην ελληνική βιομηχανία. Η κλωστοϋφαντουργία του Πειραιά, 1870-1940 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2009). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την οικονομική και κοινωνική ιστορία της εκβιομηχάνισης και της εργασίας, την ιστορία της επαγγελματικής υγείας, την ιστορία των πόλεων, την ιστορία του φύλου, τη βιομηχανική αρχαιολογία. Στα πεδία αυτά αφιερώνονται οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της, ελληνικές και ξενόγλωσσες.


ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Τσιμισκή 11, 546 24 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 288.036, φαξ. 2310 226.460
bookstore-thessaloniki@miet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: