5/12/17

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

Averil Cameron  
Η αξία του Βυζαντίου

Μετάφραση: Πέτρος Γεωργίου 

Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη 2017 
Σελίδες: 239 
Διαστάσεις: 14 x 20 εκ. 
ISBN 978-960-16-6753-9 
Τιμή: 11,50 € / στο βιβλιοπωλείο μας 9,20 € 


Για πολλούς το Βυζάντιο παραµένει στρυφνό, περιθωριακό, βαρύ. Παρά τις προσπάθειες ορισµένων νεότερων ιστορικών, προκαταλήψεις εξακολουθούν να παραµορφώνουν την άποψη που έχει τόσο το ευρύ κοινό όσο και οι ειδικοί µελετητές για τον βυζαντινό πολιτισµό, τον οποίο συχνά υποβιβάζουν, αντιµετωπίζοντάς τον ως φτωχό συγγενή του κλασικού κόσµου. Στο βιβλίο αυτό η διεθνούς κύρους ιστορικός Έιβεριλ Κάµερον παρουσιάζει µια πρωτότυπη και προσωπική θεώρηση των προκλήσεων και των ζητηµάτων που έχουν να αντιµετωπίσουν οι ιστορικοί του Βυζαντίου σήµερα.

Γιατί το Βυζάντιο συχνά αγνοείται ή εξορίζεται σε µια δική του ιστορική σφαίρα; Ποια είναι η θέση του Βυζαντίου στη σύγχρονη συζήτηση γύρω από την αυτοκρατορία και ποια η φύση του πολιτειακού του συστήµατος; Πόσο «ελληνικό» ήταν το Βυζάντιο; Ποια είναι η σχέση του Βυζαντίου µε τον ορθόδοξο χριστιανισµό; Τι πρόσφερε η βυζαντινή εικαστική τέχνη;

Η Κάµερον αντικρούει παρανοήσεις γύρω από το Βυζάντιο, αναλύει γιατί είναι τόσο σηµαντική η ενσωµάτωση του πολιτισµού του σε ευρύτερα ιστορικά σύνολα και εκθέτει τους λόγους για τους οποίους το Βυζάντιο θα έπρεπε να κατέχει κεντρική θέση στη διαρκώς εµπλουτιζόµενη συζήτηση για τις σχέσεις ανάµεσα στη Δύση και στην Ανατολή, στον χριστιανισµό και στο ισλάµ, στον καθολικισµό και στην ορθοδοξία, και στην αρχαία και στη µεσαιωνική περίοδο.

«Σε αυτό το λαµπρό βιβλίο, που ανανεώνει την οπτική µας, µία από τις πλέον διακεκριµένες βυζαντινολόγους του καιρού µας περιγράφει τι έχει αλλάξει και τι πρέπει ακόµη να αλλάξει στον τρόπο που προσεγγίζουµε το Βυζάντιο. Η Αξία του Βυζαντίου, ένα βιβλίο γραµµένο µε προσωπική µατιά, αµεσότητα και οξυδέρκεια, θα αποτελέσει καίριο ανάγνωσµα για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το µέλλον των κλασικών, των µεσαιωνικών και των βυζαντινών σπουδών».

Peter Sarris, συγγραφέας του Empires of Faith: The Fall of Rome to the Rise of Islam, 500-700.
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) 



Δεν υπάρχουν σχόλια: