7/11/17

ΧΡΗΜΑ. ΣΥΜΒΟΛΑ ΑΠΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα
 

Κατάλογος έκθεσης
Επιμέλεια: Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Δήμητρα Τσαγκάρη, Γιώργος Τασούλας
Κείμενα: συλλογικό
Αθήνα, Alpha Bank - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 2017
Σελίδες: 396, με έγχρωμες εικόνες και έναν αναδιπλούμενο χάρτη
Διαστάσεις: 23 x 30 εκ.
ISBN 978-960-93-9445-1
Τιμή: 40,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 32,00 €




«Η Έκθεση ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα, που συνδιοργανώνουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, παρουσιάζει μία διαφορετική όψη του νομίσματος, το οποίο έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. Ο μονολεκτικός τίτλος, ΧΡΗΜΑ, που συνηθίζεται στις Εκθέσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, διαθέτει τη βαρύτητα, τη συμπυκνωμένη πληροφορία και το νόημα της Έκθεσης.

Το νόμισμα αποτελεί, πρωτίστως, το βασικό μέσον συναλλαγής των ανθρώπων, με το οποίο καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες, πραγματοποιούν τις πληρωμές και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Η ιστορία όμως της νομισματικής και η μελέτη των νομισμάτων, κατά την αρχαιότητα, καταδεικνύουν ότι το νόμισμα είχε και μίαν άλλη χρήση, μία χρήση που σχετίζεται με την εικονογραφία του: ήταν ένα μέσον συμβολισμού, ένα μέσον που ο καθένας μπορούσε να κρατήσει στα χέρια του, ένα σύμβολο απτό.

Τα νομίσματα, τα οποία πρωταγωνιστούν στην Έκθεση, είναι και τα ίδια σύμβολα απτά, σύμβολα τα οποία πιάνει κανείς στα χέρια του, τα «διαβάζει», τα αντιλαμβάνεται και γι` αυτό απεικονίζουν παραστάσεις που προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες —ιστορικές και άλλες— που συνδέονται με τον τόπο και την αρχή, η οποία τα εξέδωσε. Η μικρή μεταλλική τους επιφάνεια μετατρέπεται έτσι σε κήρυκα συμβόλων, ιδεών, αξιών και μηνυμάτων της εκδότριας αρχής. Εύκολα στη μεταφορά και τη διακίνησή τους, τα νομίσματα μεταδίδουν πληροφορίες στα πέρατα του αρχαίου κόσμου...».

Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης / Δρ. Δήμητρα Ι. Τσαγκάρη
(από τον πρόλογο του βιβλίου)







Δεν υπάρχουν σχόλια: