13/12/16

Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΑ ΣΥΖΥΓΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΑΤΕΛΟΥΖΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΗΣ

Χαρά Κωνσταντινίδη  
Η Μαρία Παλαιολογίνα σύζυγος Φραγκίσκου Γατελούζου στην Λέσβο και η βυζαντινή παρακαταθήκη της

Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών 2016 

116 σελ. με έγχρωμες και α/μ εικόνες 
ISBN 978-960-404-315-6 
Τιμή 15,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 12,00 €  




[...] Το ηγεμονικό ζεύγος του γενουάτη Φραγκίσκου Γατελούζου και της βυζαντινής Μαρίας Παλαιολογίνας, με τις άμεσες βυζαντινές αυτοκρατορικές συγγένειες, εγκαταστάθηκε στην Λέσβο τον Ιούλιο του έτους 1355.

[...] Στη βυζαντινή πριγκίπισσα Μαρία Παλαιολογίνα, κόρη του Ανδρονίκου Γ΄ και αδελφή του Ιωάννη Ε΄, είναι εύλογο να αποδοθεί η αφιέρωση ναών στη λατρεία του αρχιστρατήγου Μιχαήλ, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι ο αρχάγγελος Μιχαήλ υπήρξε ο προστάτης της δυναστείας των Παλαιολόγων.

[...] Φαίνεται ότι η Μαρία Παλαιολογίνα συνέχισε να τιμά τον προστάτη της οικογένειάς της αρχάγγελο Μιχαήλ αφιερώνοντας ναούς στη λατρεία του. Είναι γνωστό ότι αρκετές γυναίκες της αριστοκρατίας κατά την εποχή των Παλαιολόγων ευθύνονται για δωρεές, επεμβάσεις και ιδρύσεις ναών. Επακόλουθο ήταν μιμούμενη τις άμεσες προγόνους της, όπως τη χήρα του Μιχαήλ Η΄ Θεοδώρα στην Μονή Λιβός (1282-1304) και τη νόθο κόρη του Μαρία των Μογγόλων στην Μονή Μουχλιώτισσας (μετά το 1282) και πιθανόν στην Μονή της Χώρας (τέλη 13ου αι.), να προβεί σε ευεργεσίες σε έναν τόπο, ο οποίος της είχε δοθεί ως προίκα και όπου κατοίκησε και ευτύχησε με την ιδιότητα της συζύγου του ηγεμόνα και της μητέρας τριών διαδόχων. Συνίστατο σε πράξη ανταπόδοσης για την καλοτυχία της, όπως συνήθιζαν να πράττουν κατά κανόνα τα μέλη της βυζαντινής αριστοκρατίας ήδη από την εποχή της δυναστείας των Κομνηνών.

Θεωρώ ότι η βυζαντινή αριστοκρατική ανάμνηση, η συνδεδεμένη άρρηκτα με τη δυναστεία των Παλαιολόγων και την παρουσία της Μαρίας Παλαιολογίνας στην Λέσβο, οδήγησε στην εμμονή της διαφύλαξης από τους Λέσβιους των κατάλοιπων ιερών κειμηλίων, τα οποία ήταν αφιερωμένα στη λατρεία του αρχιστρατήγου Μιχαήλ. Πρόκειται για μια λατρεία που αποτελεί μέχρι σήμερα την πλέον θαυματουργή στο νησί.

 (από το βιβλίο) 







Δεν υπάρχουν σχόλια: