22/3/11

ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ / Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ

FRANK KERMODE
ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ

Μετάφραση: Λήδα Φιλιπποπούλου
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2011
Θεατρική Βιβλιοθήκη, Κληροδότημα Αλέξη Μινωτή
εις μνήμην Κατίνας Παξινού
281 σελ. με 7 έγχρωμες εικόνες
Τιμή 20.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 18.00


Σε ποιες ειδικές συνθήκες δημιούργησε τα έργα του ο Σαίξπηρ; Σε ποιο περιβάλλον έγραφε, και πώς επηρεαζόταν από αυτό; Σε τι καιρούς έζησε; Τέτοια θέματα επιχειρεί να φωτίσει ο Φρανκ Κέρμοντ, εξηγώντας πώς η ιστορία και η παράδοση της ελισαβετιανής περιόδου εξέθρεψαν και ανέδειξαν, δίπλα σε άλλους αξιόλογους δημιουργούς, τον Σαίξπηρ και τα έργα του. Από την περιγραφή των περιστάσεων που γέννησαν τα σαιξπηρικά έργα αναδύεται εντέλει μια ζωντανή εικόνα της Αγγλίας την εποχή της ακμής της: θρησκευτικές έριδες, δυναστικά προβλήματα, Αυλή και ευγενείς, λαός και εξουσία, κοινωνικός περίγυρος, η αυγή του καπιταλισμού και, κυρίως, η άνθηση των τεχνών, με πρώτη τη θεατρική τέχνη.

Το Πρώτο Φόλιο του 1623 με το χαρακτικό
του Μάρτιν Ντρούσχαουτ στη σελίδα τίτλου

Ο γοητευτικός κόσμος του θεάτρου προβάλλεται κι αυτός ολοκάθαρα: η σχέση του με την πολιτική, οι θίασοι και οι προστάτες τους, οι ηθοποιοί και οι θεατρικοί συγγραφείς, τα θέατρα και το κοινό τους. Δίπλα σ’ αυτόν τον απροσδόκητο για την έκταση του βιβλίου πραγματολογικό πλούτο, η καίρια φιλολογική ανάλυση όλων των σαιξπηρικών θεατρικών έργων και ποιημάτων προσφέρει στον αναγνώστη, μαζί με τις ευπρόσδεκτες γνώσεις, γνήσια λογοτεχνική απόλαυση.



Ο ΦΡΑΝΚ ΚΕΡΜΟΝΤ (1919-2010) υπήρξε σημαντικός Βρετανός θεωρητικός και κριτικός της λογοτεχνίας, ο κορυφαίος της γενιάς του. Μεταξύ 1958 και 1965 δίδαξε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ήδη από τότε άρχισε να γίνεται γνωστός ως έγκυρος μελετητής του Σαίξπηρ. Το διάστημα 1965-1967 δίδαξε στο Μπρίστολ, από το 1967 ως το 1974 στο University College του Λονδίνου, κι έπειτα στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ως το 1987, καθώς και σε πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως το Χάρβαρντ, το Κολούμπια της Νέας Υόρκης και άλλα. Έγραψε πάνω από πενήντα βιβλία, πολλά από τα οποία είναι αφιερωμένα στους κλασικούς της αγγλικής λογοτεχνίας.

Το 1970 εγκαινίασε και διεύθυνε τη σειρά Modern Masters των εκδόσεων Fontana, μια σειρά βιβλίων τσέπης με βιογραφίες συγγραφέων, φιλοσόφων και άλλων στοχαστών και θεωρητικών που οι ιδέες τους διαμόρφωσαν το πνευματικό τοπίο του εικοστού αιώνα. Αρθρογραφούσε τακτικά από τις σελίδες των London Review of Books και New York Review of Books, προβάλλοντας τη σύγχρονη λογοτεχνία με την ίδια κριτική ευθυβολία και ταπεινότητα με την οποία αντιμετώπιζε και τους κλασικούς. Το 1991 τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη για τη συμβολή του στο πεδίο της θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας.

16/3/11

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ

Μεσολόγγι
ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ

Συγγραφείς: Γιώργος Αποστολάκος,
Χρήστος Βλαχογιάννης, Όλγα Γιαννακογεώργου-Μαυρομμάτη, Γιάννης Δακαλάκης,
Παναγιώτα Δακαλάκη, Αριστείδης Καβαγιάς,
Σπύρος Κανίνιας, Ελένη Καρανικόλα,
Βασίλης Κατσαρός, Ακακία Κορδόση, Μαρία Μπακαδήμα,
Βάσω Μπίσσα-Σταφυλάκη, Λαμπρινή Ντρουμπάλη,
Μάχη Παπαζήση, Αναστασία Ρούσση,
Γεώργιος Σταμάτης, Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση,
Σωτηρία Τσατσά-Πατσουράκη, Ανδρονίκη Χρυσάφη
Επιμέλεια εκδόσεως: Αλτάνιος Κλεισοβίτης
Μεσολόγγι, Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» 2010
200 σελ., τιμή 63.90 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 57.51




Πρόκειται για ένα πολυτελές λεύκωμα που απευθύνεται πρωτίστως στον ξένο επισκέπτη του Μεσολογγίου είτε σαν καλωσόρισμα είτε σαν κατευόδιό του. Αριθμεί 200 εικονογραφημένες σελίδες με πανόδετο χρυσοτυπωμένο εξώφυλλο σε λαδί χρώμα και με εντυπωσιακή μαύρη κουβερτούρα στην οποία απεικονίζεται η λέξη «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ» με φλόγες. Η έκδοση παρουσιάζει μιά σφαιρική εικόνα της Ιερής Πόλης από την πρώτη της εμφάνιση στο τέλος της Αναγέννησης μέχρι τις μέρες μας, χωρίς να παραβλέπονται και οι αρχαιότητες που την περικλείουν.




Η ανατίναξη του Χρήστου Καψάλη. Ελαιογραφία του Θεόδωρου Βρυζάκη (Θήβα 1814 − Μόναχο 1878). Πινακοθήκη Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Το λεύκωμα απαρτίζεται από πέντε κεφάλαια με 45 κείμενα μέσα από το περιεχόμενο των οποίων ο αναγνώστης μπορεί να πληροφορηθεί ο,τιδήποτε σχετίζεται με το Μεσολόγγι. Tο πρώτο κεφάλαιο με τον τίτλο Ιεράν σε ονομάζω ξεκινά με το ομώνυμο απόσπασμα της ομιλίας του Αναστάσιου Πολυζωίδη στο Ναύπλιο το 1825 και της ομιλίας του Λουκή Ακρίτα Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου ενώ στη συνέχεια περιλαμβάνονται κείμενα της συγγραφέως Ακακίας Κορδόση και της ιστορικού − αρχαιολόγου Ανδρονίκης Χρυσάφη για την Ιστορία και την Έξοδο του Μεσολογγίου, της καθηγήτριας γαλλικής φιλολογίας Παναγιώτας Δακαλάκη για τους Φιλέλληνες και τον Φιλελληνισμό και της μαθηματικού Βάσως Μπίσσα-Σταφυλάκη για τους λησμονημένους της Ιστορίας.
Κωστής Παλαμάς (1969). Ελαιογραφία του Ηλία Πασίση (Μεσολόγγι 1944 − Αθήνα 2002). Μουσείο Παλαμά
Στο κεφάλαιο Η πόλη του πνεύματος που ακολουθεί περιλαμβάνονται κείμενα της φιλολόγου Όλγας Γιαννακογεώργου-Μαυρομάτη για τους λογοτέχνες του Μεσολογγίου, της φιλολόγου-αρχαιολόγου Λαμπρινής Ντρουμπάλη για την παιδεία στο Μεσολόγγι από τα προεπαναστατικά χρόνια έως το 1940 και του καθηγητού μουσικής Χρήστου Βλαχογιάννη για την μουσική παράδοση του Μεσολογγίου.
Στο επόμενο κεφάλαιο Στην θάλασσα εκεί τη ρηχή και την ήμερη περιλαμβάνονται κείμενα της σύνταξης για την λιμνοθάλασσα και το ηλιοβασίλεμα, της γεωλόγου Αναστασίας Ρούσση για το οικοσύστημα της περιοχής και της φιλολόγου Μάχης Παπαζήση για τα ιστορικά νησάκια της λιμνοθάλασσας.

Στο κεφάλαιο Ένα απέραντο μουσείο που ακολουθεί περιλαμβάνονται κείμενα του ξεναγού Γιώργου Αποστολάκου για τον Κήπο των Ηρώων, των αρχαιολόγων Μαρίας Σταυροπούλου-Γάτση και Γιώργου Σταμάτη για τις αρχαιότητες του Μεσολογγίου και της σύνταξης για όλα τα μουσεία, τις πινακοθήκες και τα μνημεία του Μεσολογγίου.


Το Λάφριο ή Λαφριαίο. Άποψη των ναών της Αρτέμιδος Λαφρίας και του Απόλλωνα
Τέλος στο κεφάλαιο Διαρκώς εν εγρηγόρσει περιλαμβάνονται κείμενα της φιλολόγου-αρχαιολόγου Σωτηρίας Τσατσά-Πατσουράκη για τα νεοκλασσικά κτήρια του Μεσολογγίου, του καθηγητού Βυζαντινής μουσικής Γιάννη Δακαλάκη για τις εκκλησίες του Μεσολογγίου, της φιλολόγου Μαρίας Μπακαδήμα για τον Τύπο στο Μεσολόγγι την περίοδο 1821-1939, του επίτιμου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σπύρου Κανίνια για την Δικαιοσύνη στο Μεσολόγγι την περίοδο 1821-1826, του δασκάλου Αριστείδη Καβάγια για τους πέντε μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς, της δασκάλας Ελένης Καρανικόλα για το πανηγύρι του Άη Συμιού, της σύνταξης για τις Γιορτές Εξόδου και τέλος του καθηγητού πανεπιστημίου Βασίλη Κατσαρού για την προέλευση της ονομασίας Μεσολόγγι.
Ξυλογραφία του Μεσολογγίου. Έργο του επισκόπου του Λίνκολν Κρίστοφερ Ουόρντσουορθ από ταξίδι του στην Ελλάδα το 1832-1833
Τα κείμενα του λευκώματος συμπληρώνουν 160 φωτογραφίες της Δήμητρας Καρέτσου, Αντώνη Μαρούδα, Χρήστου Πρεβεζάνου και Νίκου Σιάμου. Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός ανήκει στον Γιάννη Πικραμένο, οι λογοτεχνικές προσαρμογές στη Θεώνη Κουλουρή ενώ τον συντονισμό και την γενική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Αλτάνιος Κλεισοβίτης.

15/3/11

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης σας προσκαλεί στην ομιλία της κυρίας

Αλεξάνδρας Πενταράκη,
Διδάκτορος Ψυχολογικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κλινικής Ψυχολόγου – Επισκέπτριας Ερευνήτριας του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College, London,

με θέμα

Αντιμετωπίζοντας το άγχος και την κατάθλιψη σε καιρούς κρίσης: μαθήματα από τις νευροεπιστήμες και την ψυχολογία

την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 8 μ. μ.
στο Βιβλιοπωλείο Θεσσαλονίκης του Μ.Ι.Ε.Τ.
(Τσιμισκή 11, τηλ. 2310 288036)

Η ομιλία δίνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο –«Brain Awareness Week 2011»– και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών και του Ιδρύματος Dana Foundation.

Περίληψη ομιλίας
Τo άγχος και η καταθλιψη αποτελούν τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές. Στη σημερινή εποχή οι αγχώδεις αντιδράσεις αυξάνονται, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός και συγκεκριμένα το συμπαθητικό νευρικό σύστημα καλείται να δραστηριοποιείται συνεχώς με αποτέλεσμα το άτομο να βιώνει αγχώδη συμπτώματα όπως έλλειψη ενέργειας, αίσθημα κούρασης, δυσκολία να πάρει αποφάσεις, καταθλιπτική διάθεση και έλλειψη ελπίδας για το μέλλον. Τα αποτελέσματα της υπερφόρτισης του συμπαθητικού συστήματος είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία αφού ο οργανισμός δυσκολεύεται να παράγει ορμόνες, όπως την ωκυτοκίνη και την βαζοπρεσσίνη, που ευθύνονται τόσο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για την καλή μνήμη και την καλή διάθεση. Σε περιόδους κρίσης τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη αυξάνονται έχοντας αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία του ατόμου που τα βιώνει, όσο και στο κοινωνικό ιστό. Παρόλα αυτά, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα άτομα μπορούν να εκπαιδευθούν, ψυχολογικά και συμπεριφορικά, για να μειώσουν την επιρροή του άγχους και της κατάθλιψης που βιώνουν. Ο σκοπός της ομιλίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πώς δημιουργείται το άγχος και η κατάθλιψη, τα συμπτώματά τους, καθώς και τους τρόπους πρόσληψης και αντιμετώπισής τους. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων σε καιρούς κρίσεων.

11/3/11

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Το '21 και οι πρωταγωνιστές τουΤεκμήρια και κειμήλια από το
Ιστορικό Αρχείο Αντώνη & Κυριάκου Σκιαθά

Κείμενα: Ανδρονίκη Π. Χρυσάφη
Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό
Ίδρυμα Μεσολογγίου ─ Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» 2009
176 σελ., τιμή 31.50 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 28.35


Το λεύκωμα Το '21 και οι πρωταγωνιστές του κυκλοφόρησε με αφορμή την παρουσίαση της ομότιτλης έκθεσης που επιμελήθηκε η αρχαιολόγος ─ ιστορικός Ανδρονίκη Χρυσάφη. Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» στους χώρους του Μουσείου και της Πινακοθήκης του ομώνυμου Πολιτιστικού Κέντρου στο πλαίσιο των Γιορτών Εξόδου 2009.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει βιογραφίες των πρωταγωνιστών, εκτεταμένες και επεξηγηματικές λεζάντες, 320 από τα 450 αντικείμενα της έκθεσης, μέσα από τα οποία σκιαγραφείται το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής από τα τέλη του 18ου αιώνα έως και την έξωση του Βασιλιά Όθωνα το 1862, δέκα αφιερώματα σε επιλεγμένα θέματα (Νεοελληνικός Διαφωτισμός, τα άρματα του Αγώνα, ο ναυτικός αγώνας, τα διοικητικά σώματα ─ Εκτελεστικό ─ Βουλευτικό ─ Άρειος Πάγος, η Έξοδος του Μεσολογγίου, ο Φιλελληνισμός, ο Τύπος στον Αγώνα, οι εκδόσεις στο Μεσολόγγι, οι αποζημιώσεις και οι συντάξεις των αγωνιστών) καθώς και παρένθετα ευδιάκριτα κείμενα μέσα σε ειδικό χρωματικό βάθος, όπου παρουσιάζεται όλο το χρονικό της Επανάστασης στην πόλη του Μεσολογγίου. Τα κείμενα αυτά ξεκινούν από την πρώτη ημέρα του ξεσηκωμού της πόλης (Μάιος 1821), περιγράφουν αναλυτικά τις πολιορκίες, τους πρωταγωνιστές της δυτικής Ελλάδος, τις ναυμαχίες, τη διοικητική συγκρότηση και τις πολιτικές ισορροπίες και καταλήγουν στο αναλυτικό αφιέρωμα της Εξόδου, τον Απρίλιο του 1826.


Ηπειρώτικες μπρούντζινες πιστόλες με λαβή που καταλήγει σε κωνικό λοβό (ρόκες). Φέρουν εγχάρακτη διακόσμηση με φυτικά μοτίβα. Τέτοιες πιστόλες αποτέλεσαν συμπλήρωμα της αρματωσιάς των Σουλιωτών αγωνιστών του 1821 (τελη 18ου-αρχές 19ου αι.)

Συμβολή της Οικογένειας Νοταρά στην Επανάσταση του '21.Αλληλογραφία 1818-1886
Εισαγωγή-μεταγραφή-σχόλια: Μαρία Μπακαδήμα
Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, Κέντρο Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος» 2009
80 σελ., τιμή 10.45 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 9.40


Από τα πρώτα ενδιαφέροντα της «Διεξόδου» ήταν και είναι πάντα η διατήρηση και η σε βάθος ερμηνεία της νεότερης ιστορίας μας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η παρούσα έκδοση η οποία παρουσιάζει τριάντα έγγραφα που αναφέρονται στους Πανούτσο, Σωτήριο και Ιωάννη Νοταρά.

Αυτά τα μεγάλης αξίας έγγραφα καλύπτουν την περίοδο 1818-1886, απευθύνονται στους Νοταράδες και υπογράφονται τα περισσότερα από εξέχουσες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο Ανδρέας Μεταξάς, ο Άνθιμος Γαζής, ο Σπυρίδων Τρικούπης, ο Νικόλαος Λόντος, ο Ιωάννης Κωλέτης, ο Ασημάκης Φωτήλας, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Θεόδωρος Νέγρης κ.α.

Τα έγγραφα αυτά, που καταχωρήθηκαν στις συλλογές της «Διεξόδου» ως «αλληλογραφία της οικογένειας Νοταρά», προσέφερε στη «Διέξοδο» ο κ. Μιχάλης Ταλφανίδης, Μεσολογγίτης, ρέκτης και φίλος της «Διεξόδου» και του ιδρυτή της. Η κυρία Μαρία Μπακαδήμα, φιλόλογος και προϊσταμένη των γενικών αρχείων του κράτους του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ανέλαβε την παρουσίαση, τη μεταγραφή και το σχολιασμό των εγγράφων που δημοσιεύονται.

Πανούτσος Νοταράς
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Ακακία Κορδόση
ΜΠΑΫΡΟΝ η τελευταία αγάπη(Το σενάριο μιας μυθιστορίας)

Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» 2007
140 σελ., τιμή 12.60 €, έκπτωση 15%
Τελική τιμή 11.34



Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό σενάριο μιας μυθιστορίας που έγραψε η Ακακία Κορδόση. Ένα βιβλίο, χρέος της Ιερής Πόλης προς τον μεγάλο ευεργέτη της και παράλληλα μια θύμιση στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο για το τι χρωστάει ο πολιτισμός στο ξεχασμένο σήμερα Μεσολόγγι.Ένα έργο στο πνεύμα του μεγάλου ποιητή, όπου πλέκεται η πραγματικότητα με το πιθανό και η αλήθεια με την δραματική εκδοχή της. Μια αγάπη κρυφή μα όλο πάθος. Μια αγάπη πέρα απ' το θάνατο. Ακόμη καταγράφονται για πρώτη φορά μυθιστορηματικά, στιγμή προς στιγμή, όχι μόνο οι λεπτομέρειες της ζωής του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, αλλά και όλα τα γεγονότα της τελευταίας πολιορκίας μέχρι τις τραγικές μέρες της φοβερής Εξόδου.

Αύγουστος Φαμπρ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Εισαγωγή-Μετάφραση-Σχόλια: Ακακία Κορδόση
Μεσολόγγι, Εκδόσεις Πολύπλευρο 1999
226 σελ., τιμή 20.90 €, έκπτωση 15%
Τελική τιμή 17.76


Η ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου έχει δυο μεγάλα πλεονεκτήματα. Πρώτον το ότι γράφτηκε μόνο τρεις μήνες μετά την έξοδο, και δεύτερον το ότι γράφτηκε από ένα ξένο. Ενθυμήματα από την πολιορκία έγραψαν μετά από λίγα χρόνια ο Κασομούλης και ο Σπυρομήλιος, αλλά αυτοί περιορίστηκαν στην αφήγηση μόνο όσων είδαν και αντιλήφθηκαν οι ίδιοι. Αντίθετα, ο Αύγουστος Φαμπρ προσφέρει μια γενικότερη θεώρηση της πορείας της ελληνικής επανάστασης (τι γίνονταν, δηλαδή, την ίδια στιγμή στο Ναύπλιο, στην Κόρινθο, στην Ύδρα), της κατάστασης και της στάσης της Ευρώπης ή των Οθωμανικών ελιγμών. Ιστορίες έγραψαν κι ο Τρικούπης κι ο Παπαρρηγόπουλος κι άλλοι νεότεροι ιστορικοί, που ήταν όμως όλοι Έλληνες και εκ των πραγμάτων, συναισθηματικά φορτισμένοι υπέρ του ελληνικού αγώνα. Ο Φαμπρ δεν έχει κανένα λόγο να τον εξιδανικεύσει ή να μην είναι αντικειμενικός.
Ο Ιωάννης-Ραϋμόνδος Αύγουστος Φάμπρ γεννήθηκε στη Γαλλία. Πήρε μόρφωση κλασική και ασχολήθηκε από νέος με την ποίηση και τη δημοσιογραφία. Ενθουσιασμένος απ’ την Ελληνική Επανάσταση, έλαβε ενεργό μέρος στο φιλελληνικό κίνημα. Και ο ίδιος και ο αδερφός του βοήθησαν τον Ελληνικό αγώνα υλικά και ηθικά, προσφέροντας χρήματα, δίνοντας διαλέξεις και δημοσιεύοντας άρθρα στις εφημερίδες. Πέθανε στα 1839, απογοητευμένος απ’ την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα στην Ελλάδα, που τόσο διαφορετικά είχε οραματιστεί.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Συγγραφείς: Φωτεινή Βάκη, Liana Theodoratou, Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Gilles Pecout, Γιάννης Κόκκωνας, Denys Barau, Δημήτρης Σταματόπουλος, Νίκος Β. Ροτζώκος, Διονύσης Τζάκης, Γεώργιος Κ. Θεοδωρίδης, Padelis E. Lekas, Yusuf Hakan Erdem, Σία Αναγνωστοπούλου, Σοφία Λαΐου, H. Sukru Ilicak, Θεοτοκάς, Νίκος Κοταρίδης, Πάνος Βλαγκόπουλος, Γιάννης Κουμπουρλής, Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, Κώστας Κατσάπης
Επιμελεια – εισαγωγή: Πιζάνιας Πέτρος
Αθήνα, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Ιστορίας – Εκδόσεις Κέδρος 2009407 σελ., τιμή 26.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 23.40


Το 1821 είναι η πράξη δημιουργίας του ελληνικού εθνικού κράτους. Ιστορία ελληνική και ταυτοχρόνως ευρωπαϊκή, όπως άλλωστε και ο ελληνικός Διαφωτισμός από τη γέννησή του, ογδόντα περίπου χρόνια νωρίτερα. Η επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης, όπως κάθε άλλης, δεν μπορεί να νοηθεί με στρατιωτικούς όρους και ατομικούς ηρωισμούς, όπως γίνεται συνήθως μέσω μιας λαϊκίστικης εκτροπής της ιστορίας. Η επικράτηση των Ελλήνων έναντι ενός ασυγκρίτως ισχυρότερου εχθρού οφείλεται πρωτίστως σε ιδιαιτέρως ευφυείς πολιτικές στρατηγικές που αναπτύχθηκαν μέσα από έντονες, ακόμη και εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ των Ελλήνων. Η νικηφόρα έκβαση της Επανάστασης οφείλεται ακόμη στην υψηλή διακινδύνευση που επωμίστηκαν πολλά μέλη ποικίλων ηγετικών ομάδων των ελληνικών πληθυσμών.

Η συλλογική αυτή έκδοση, που εκδίδεται σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, αποτελεί συμβολή στην ιστορία του ελληνικού Διαφωτισμού και της Επανάστασης τηρώντας μια σταθερά: τη ρεαλιστική σχέση με αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο της ιστορικής μας πραγματικότητας, χωρίς απόκρυψη του θαυμασμού μας για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν.
Τάκης Α. Σαλκιτζόγλου
Η Μικρά Ασία στην Επανάσταση του 1821η συμβολή των Μικρασιατών στον εθνικό αγώνα

Αθήνα, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού 2010
318 σελ., τιμή 18.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 16.20


Το βιβλίο αυτό του κυρίου Τάκη Σαλκιτζόγλου αναδεικνύει ένα γεγονός που δεν είναι ευρέως γνωστό, την ευρεία συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821 και τη σημαντική συμβολή τους στην απελευθέρωση της κοινής πατρίδας. Η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σήμανε συναγερμό σε όλους τους Έλληνες, όχι μόνο της κυρίως Ελλάδας αλλά και σε αυτούς που συγκροτούν το μείζονα Ελληνισμό. Στο κάλεσμα της πατρίδας προσέτρεξαν και οι Έλληνες της πέραν του Αιγαίου ελληνικής γης και εντάχθηκαν στους στρατιωτικούς σχηματισμούς των οπλαρχηγών, ενώ στη συνέχεια συγκρότησαν ιδιαίτερο στρατιωτικό σχηματισμό, τη Φάλαγγα των Ιώνων.

Το έργο αυτό, το οποίο αποτελεί προϊόν διεξοδικής έρευνας του συγγραφέα σε πηγές και αρχεία, εξιστορεί την κατάσταση που επικρατούσε στη Μικρά Ασία πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης: τη μύηση των Μικρασιατών στη Φιλική Εταιρεία, τα συνταρακτικά γεγονότα που ακολούθησαν, όπως η καταστροφή των Κυδωνιών και οι σφαγές της Σμύρνης, αλλά και την ένταξη των Μικρασιατών στις μονάδες των αγωνιστών. Παρουσιάζεται επίσης η περιπέτεια της διάσωσης και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα. Το βιβλίο περιέχει εκτενή κατάλογο με ονόματα Μικρασιατών αγωνιστών (με τις περιοχές καταγωγής τους), ενώ δημοσιεύονται έγγραφα που πιστοποιούν τη συμμετοχή και την προσφορά τους στον εθνικό αγώνα.


ΑΡΧΕΙΟ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ
ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Έκδοση, σχολιασμός, ευρετήρια: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, µε τη συνεργασία των Δηµήτρη Δηµητρόπουλου και Παναγιώτη Μιχαηλάρη
Αθήνα, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2007-2009τ. Α΄, 1747-1808, 809 σελ.
τ. Β΄, 1809-1817, 923 σελ.
τ. Γ΄, 1818-1821, 709 σελ.
τ. Δ΄, Εισαγωγή - Ευρετήρια - Γλωσσάρι, 720 σελ.
Τιμή 100.00 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 90.00


Αυτό το προσωπικό αρχείο του Αλή πασά, ή καλύτερα, το τμήμα του που έχει διασωθεί μέσα από δαιδαλώδεις και εν μέρει ανεξιχνίαστες συνθήκες, φυλάσσεται σήμερα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη Αθηνών (1.500 περίπου έγγραφα) και δημοσιοποιείται στο σύνολό του μέσα από την παρούσα έκδοση.
Με την πιστή μεταγραφή των εγγράφων, τον συστηματικό υπομνηµατισμό και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς τον αναγνώστη (ευρετήρια, γλωσσάρια κ.ά.), διευκολύνεται η κατανόηση της λειτουργίας ενός πρωτόγονου ή ηγεμονικού συστήματος και μιας δυσνόητης γραφειοκρατίας που το συνοδεύει. Η ελληνική ιστοριογραφία για τον Αλή πασά και την εποχή του, αποκτά τώρα ένα νέο ισχυρό πυλώνα και ταυτόχρονα µία νέα βάση ελέγχου και διασταύρωσης των αφηγηματικών πηγών ουσιαστικά τα πλεονεκτήματα ενός νέου φωτισμού σε μια από τις σπουδαιότερες ζώνες, στον χώρο και στον χρόνο της νέας Ελληνικής Ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Douglas Dakin
Ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία 1821-1833

Μετάφραση: Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 1983
439 σελ., τιμή: 20,00

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει με συντομία και σαφήνεια την περίπλοκη αρχή του κινήματος, την αργή και συγκεχυμένη εξέλιξη των μαχών, τους ελιγμούς των Μεγάλων Δυνάμεων, τα κίνητρα και τα γεγονότα της Επανάστασης.

Η Ελληνική Επανάσταση είναι ένα από τα εθνικιστικά κινήματα των αρχών του 19ου αιώνα που βρέθηκαν μπλεγμένα στα δίχτυα της πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων. Η ιστορία της διακρίνεται σε δύο συνεχόμενες φάσεις. Η πρώτη καταγράφει πώς άρχισε βαθμιαία να διογκώνεται το κύμα της δυσαρέσκειας, πώς διαδόθηκαν οι ιδέες του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, πώς διαμορφώθηκε η έννοια του Ελληνικού Έθνους, πώς οργανώθηκε η Φιλική Εταιρεία, πώς, τέλος, άρχισαν οι εχθροπραξίες. Η δεύτερη είναι η εποχή του Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας, μια περίοδος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Έλληνες και τις ευρωπαϊκές Δυνάμεις, και διπλωματικών αποστολών από την Πετρούπολη στο Παρίσι και από το Λονδίνο στη Βιέννη, οι οποίες κατέληξαν σε μονιμότερες πολιτειακές διευθετήσεις και στην άφιξη του Όθωνα.

Σπυρίδων Τρικούπης
Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως
(α, β, γ, δ τόμος και εισαγωγικός τόμος)

Επιμέλεια: Βασίλης Κρεμμυδάς
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 2007
1566 σελ. (σύνολο), τιμή έργου 80,00

Πρόκειται για φωτοαναστατική ανατύπωση των τεσσάρων τόμων του έργου του Σπ. Τρικούπη. Συνοδεύεται από τόμο με ειδική εισαγωγή και ευρετήρια με συγγραφέα τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Κρεμμυδά, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της έκδοσης.


Γεώργιος Φίνλεϋ
Ιστορία Ελληνικής Επαναστάσεως, τόμοι Α'-Β'

Μετάφραση: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Επιμέλεια: Άγγελος Μαντάς
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 2008
345 σελ. έκαστος, τιμή τόμου 20,00

Πρόκειται για την έκδοση του δίτομου έργου του George Finlay «History of Greek Revolution» σε μετάφραση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η οποία παρέμεινε ανέκδοτη για έναν αιώνα. Ο σκοπός αυτής της έκδοσης είναι διττός: να τιμήσει τον Άγγλο φιλέλληνα και ιστορικό, που εγκατέλειψε την πατρίδα του για χάρη του Αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία, αλλά και το μεγάλο πνευματικό άνθρωπο της χώρας μας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που μετέφρασε το έργο με ακρίβεια και ευσυνειδησία, παρά τις αντιρρήσεις που είχε για κάποιες θέσεις του Φίνλεϋ. Τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Άγγελος Μαντάς.

Νικηφόρος Διαμαντούρος
Οι απαρχές της συγκρότησης σύγχρονου κράτους
στην Ελλάδα, 1821-1828

Μετάφραση: Kώστας Κουρεμένος
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2002
474 σελ., τιμή χαρτόδετου: 22,00 €, τιμή πανόδετου: 32,00

Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση των συνθηκών υπό τις οποίες επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η συγκρότηση σύγχρονου κράτους στην Ελλάδα κατά την περίοδο του αγώνα της ανεξαρτησίας (1821-1828). Από ελληνικής πλευράς, η εννοιολόγηση του σύγχρονου κράτους ως υποδείγματος πολιτειακής συγκρότησης βασισμένου σε φιλελεύθερους θεσμούς και ιδέες που συνδέονται με τον Διαφωτισμό και τις εμπειρίες της Γαλλικής Επανάστασης και του Αμερικανικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας διακρίνεται ποιοτικά τόσο από τη μορφή που επιδίωξε να προσδώσει στο κράτος ο Iωάννης Kαποδίστριας (1828-1831) όσο και από εκείνη που απέκτησε αυτό κατά την περίοδο της απολυταρχίας του Όθωνα (1833-1843).

Από διεθνούς πλευράς, η ελληνική περίπτωση εντάσσεται μεν στη λογική ανάλογων εγχειρημάτων στις HΠA και στην επαναστατική Γαλλία (κατά την κρίσιμη πεντηκονταετία 1770-1820), καθώς και στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία (κατά την περίοδο 1810-1820), διαφέρει όμως από τις ευρωπαϊκές χώρες διότι συνεπαγόταν ρήξη όχι μόνο σε επίπεδο καθεστώτος αλλά και σε επίπεδο κράτους, το οποίο έπρεπε να δημιουργηθεί εκ του μη όντος. Στην περίπτωση των HΠA, η απρόσωπη λογική του κράτους δικαίου λειτούργησε ως υπόβαθρο κατανόησης της εξουσίας που συνέδεε το παλαιό με το νέο καθεστώς. Στην Ελλάδα, αντίθετα, ήταν απαραίτητη η ρήξη με ένα υπόδειγμα πολιτειακής οργάνωσης στηριγμένο στην απόλυτα προσωποπαγή λειτουργία της εξουσίας.
H διπλή αυτή μετάβαση από καθεστώς πολιτικής ανελευθερίας και προσωποπαγούς λειτουργίας της εξουσίας σε καθεστώς ανεξαρτησίας και κράτους δικαίου αποτελεί γενικότερο χαρακτηριστικό της μακράς και επώδυνης διαδικασίας συγκρότησης ανάλογων θεσμών στα διάδοχα κράτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια ενός και πλέον αιώνα, δηλαδή από το 1803, την εποχή της πρώτης σερβικής εξέγερσης, μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, η οποία αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του οθωμανικού κράτους.

Douglas Dakin
Η ενοποίηση της Ελλάδας, 1770-1923

Μετάφραση: Α. Ξανθόπουλος
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 1982

484 σελ., τιμή: 20,00

Ο συγγραφέας αναλύει τα γεγονότα που οδήγησαν την Ελλάδα στην πολιτική της ενότητα, ξεκινώντας από τα προεπαναστατικά χρόνια, στα τέλη του 18ου αιώνα, και φτάνοντας ως τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πραγματεύεται τους απελευθερωτικούς αγώνες που σημαδεύουν την ελληνική ιστορία από το 1770 ως το 1923: την Επανάσταση του '21, την Κρητική Επανάσταση στα 1866-69 και 1896-97, τον Μακεδονικό Αγώνα (1897-1908) και τον πόλεμο στη Θράκη και τη Μικρά Ασία. Παράλληλα, εξετάζει τις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, τις θεσμικές και κυβερνητικές μεταβολές, τις εσωτερικές διαμάχες, τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης και με τους Βαλκάνιους γείτονές της, τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13), τη συμμετοχή στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, και την οικονομική και πνευματική ζωή. Το έργο συμπληρώνεται από χάρτες και ειδικά παραρτήματα για τις κυβερνήσεις, τις εκλογές και τα κόμματα στην Ελλάδα των ετών 1833-1924.

Ιωάννης Μακρυγιάννης
Οράματα και θάματα

Έκδοση, εισαγωγή, σημειώσεις: Άγγελος Ν. Παπακώστας
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 1983
319 σελ., τιμή: 16,50

Η πρώτη έκδοση του άγνωστου ως τότε απομνημονεύματος του Μακρυγιάννη «Οράματα και θάματα» (1983), εκατόν τριάντα χρόνια μετά τη συγγραφή του και εβδομήντα πέντε μετά την έκδοση των «Απομνημονευμάτων», υπήρξε μείζον εκδοτικό γεγονός με πολλαπλή σημασία. Το δεύτερο έργο του στρατηγού Μακρυγιάννη συγκέντρωσε το ενδιαφέρον φιλολόγων, ιστορικών, γλωσσολόγων, θεολόγων και άλλων ερευνητών, επιβεβαιώνουν τη διαχρονική αξία του. Τα «Οράματα και θάματα» συμπληρώνουν και επεκτείνουν καίρια τα «Απομνημονεύματα» και ολοκληρώνουν την πνευματική και συγγραφική φυσιογνωμία του Μακρυγιάννη.Στη δεύτερη έκδοση (του 1985) αποκαταστάθηκαν τα λάθη που είχαν επισημανθεί στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη έκδοση· έτσι η μεταγραφή του χειρογράφου μπορεί να θεωρηθεί οριστική. Παράλληλα, κυκλοφορεί και ένας τόμος με το χειρόγραφο του Μακρυγιάννη σε πανομοιότυπη έκδοση.


Άλλοι τίτλοι βιβλίων με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που μπορείτε να βρείτε στο βιβλιοπωλείο μας:

Διονύσιος Σολωμός
Αυτόγραφα έργα
Επιμέλεια Λίνου Πολίτη

ΕΝΟΤΗΤΑ 1, Νεανικό τετράδιο (1820-1828)
Τεύχος Α', 107 σελ., φωτοτυπίες
Τεύχος Β', 121 σελ., τυπογραφική μεταγραφή
Επιμέλεια δεύτερης έκδοσης: Κατερίνα Τικτοπούλου
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 1999

Τιμή 35,00

ΕΝΟΤΗΤΑ 2, Δεύτερο τετράδιο νεανικό
Τεύχος Α', 41 σελ., φωτοτυπίες
Τεύχος Β', 53 σελ., τυπογραφική μεταγραφή
Επιμέλεια δεύτερης έκδοσης: Μαρία Πολίτη
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 1999
Τιμή 25,00

 Ενότητα 3, Εις τον θάνατον του Λορδ Μπάιρον
Δεύτερη έκδοση αναθεωρημένη
Αρχαιότερο χειρόγραφο (Ζακύνθου αρ. 10)

Τεύχος A', 82 σελ., φωτοτυπίες
Τεύχος B', 91 σελ., τυπογραφική μεταγραφή
Επιμέλεια δεύτερης έκδοσης: Κατερίνα Tικτοπούλου
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2002

Τιμή 32,00

Ενότητα 4, Εις τον θάνατον του Λορδ Μπάιρον
Δεύτερη έκδοση αναθεωρημένη
Νεότερο χειρόγραφο θεωρημένο(Εθνικής Βιβλιοθήκης Φ. 92)
Τεύχος A', 57 σελ., φωτοτυπίες
Τεύχος B', 67 σελ., τυπογραφική μεταγραφή
Επιμέλεια δεύτερης έκδοσης: Κατερίνα Tικτοπούλου

Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2003
Τιμή 32,00

 ΕΝΟΤΗΤΑ 5, Η γυναίκα της Ζάκυθος
Τεύχος Α', 53 σελ., φωτοτυπίες
Τεύχος Β', 63 σελ.
Επιμέλεια δεύτερης έκδοσης: Ελένη Τσαντσάνογλου
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 1998

Τιμή 25,00

ΕΝΟΤΗΤΑ 6, Τετράδιο Ετών 1829-1833, Ωδή στον Λόρδ Μπάιρον
Επιμέλεια Κατερίνας Τικτοπούλου
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2005

Τιμή 35,00

*

Εμμανουήλ Γ. Πρωτοψάλτη: Η Φιλική Εταιρεία.
Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών 1964, 300 σελ., τιμή 20,90


*


Β. Πλαγιανάκου-Μπεκιάρη και Α. Στεργέλλη (επιμέλεια): Αρχείο Ιωάννη Κωλέττη, τόμος Α' (μέρος Α'-Β', Αύγουστος 1788 - Ιούνιος 1824).
Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών 1996, 970 σελ., τιμή 40,23

*

Αριστ. Στεργέλλη (επιμέλεια): Αρχείο Ιωάννη Κωλέττη,
τόμος Β' (Ιούλιος 1824-Φεβρουάριος 1825).
Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών 2002, 442 σελ., τιμή 31,35

*


Η Επανάσταση του 1821, μελέτες στη μνήμη της Δέσποινας
Θεμελή-Κατηφόρη (παράρτημα του περιοδικού «ΜΝΗΜΩΝ» αρ. 9).
Αθήνα, Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού 1994, 240 σελ., τιμή 14,63


*

Ο παμβαλκάνιος επαναστάτης Ρήγας Βελενστινλής και
η Δυτική Μακεδονία. Πρακτικά ημερίδας, Σιάτιστα 1998
(συλλογικό έργο).
Κοζάνη, Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης 2002, 115 σελ., τιμή 10,00


*

Ιωάννης Κ. Βασδραβέλλης (επιμέλεια): Ιστορικά αρχεία Μακεδονίας Α'. Αρχείον Θεσσαλονίκης (1695-1912).
Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 1952, 576 σελ., τιμή 20,74

*

Κωνσταντίνος Απ. Βακαλόπουλος: Ανέκδοτα ιστορικά στοιχεία αναφερόμενα στην Μακεδονία πριν και μετά το 1821.
Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 1975, 101 σελ., τιμή 4,91

*


Μιλτιαδης Ι. Παπαϊωάννου: Ο Θεόδωρος Ζιάκας και η συμμετοχή του στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους.
Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 2008, 73 σελ., τιμή 3,13


*

Γεώργιος Χ. Χιονίδης: Η συμβολή των Μακεδόνων
στην Επανάσταση του ’21.
Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 1991, 30 σελ., τιμή 3,23


*


Αθανάσιος Καραθανάσης: Θεσσαλονίκη και Μακεδονία: 1800-1825.
Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 1996, 67 σελ., τιμή 4,60


*

Χρήστος Λεοντής: Καντάτα Ελευθερίας, Ρήγας-Σολωμός-Μακρυγιάννης Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 1999, 71 σελ., τιμή 30,00

*

Διονύσιος Σολωμός: Ανθολόγιο θεμάτων της Σολωμικής ποίησης
Εισαγωγή-σχόλια: Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος. Ανθολόγηση: Ερατοσθένης. Γ. Καψωμένος, Κωνσταντίνα Χαλιάσου, Αθανάσιος Ζήσης. Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 1998, 205 σελ., τιμή 10,00

*

Ρήγα Βελεστινλή: Απάνθισμα Κειμένων. Επιλογή κειμένων: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης. Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 1998, 58 σελ., τιμή 10,00
*

Δαυϊδ Αντωνίου (έρευνα-παρουσίαση): Η Εκπαίδευση κατά την Ελληνική Επανάσταση. Τεκμηριωτικά κείμενα, τόμος Α΄,1821-1827.
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 2002, 674 σελ., τιμή 35,00
*

Δαυϊδ Αντωνίου (έρευνα-παρουσίαση): Η Εκπαίδευση κατά την Ελληνική Επανάσταση. Τεκμηριωτικά κείμενα, τόμος Β΄,1826-1827.
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 2002, 454 σελ., τιμή 35,00
*

Ρήγα Βελεστινλή: Άπαντα τα Σωζόμενα, τόμοι Α΄-Ε΄. Επιστημονική επιμέλεια: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης. Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 2001, περίπου 1900 σελ.,τιμή 80,00
*

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης: Ρήγας Βελεστινλής, Θεωρία και πράξη.
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 1998, 108 σελ., τιμή 10,00
*

Γεώργιος Λαγανάς: Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού.
Αθήνα, Εκδόσεις του Φοίνικα 2004, 70 σελ., τιμή 10,00

*

Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος: Ο Σολωμός και η ελληνική πολιτισμική παράδοση.
Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 1998, 159 σελ., τιμή 10,00
*

Χρήστος Λαμπρινός: Ο Τύπος στον Αγώνα.
Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 1982, 26 σελ., τιμή 3,08
*

Σωζ. Θωμόπουλος: Βιβλιογραφία της επαναστάσεως του ΄21. (Αυτοτελή έργα 1821-1986)
Αθήνα, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων 1987, 380 σελ., τιμή 10,45

*

Τάσος Δ. Καψιδέλης: Η Λήμνος στον αγώνα του 1821.
Αθήνα, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων 1986, 224 σελ., τιμή 10,45
*

Άλκης Αγγέλου: Οι λόγιοι και ο αγώνας.
Αθήνα, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων 1971, 151 σελ., τιμή 10,45

4/3/11

MARK TITCHNER

Mark Titchner
Στην Πραγματικότητα Τώρα

Now For Reality
10/03–30/04/2011

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ PROJECT SPACE
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ





















1. Στην Πραγματικότητα Τώρα / Now For Reality, 2011, μπάνερ, ειδικά σχεδιασμένο για το project, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη
2. Στην Πραγματικότητα Τώρα / Now For Reality, 2011, μπάνερ, ειδικά σχεδιασμένο για το project, στο ΜΜΣΤ


Η συνεργασία μεταξύ Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης δημιουργεί ένα δυναμικό δίκτυο χώρων στο κέντρο της πόλης, όπου παρουσιάζονται ειδικά σχεδιασμένα projects σύγχρονων καλλιτεχνών.

Improving the world means improving me, I want a better world, I want a better me, 2008, μπάνερ αναρτημένο στο Baltic Centre for Contemporary Arts, Gateshead, UK

Πρόγραμμα:
Πέμπτη, 10/03, 18.00

● Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Γνωριμία με τον καλλιτέχνη και το έργο του Αμφιθέατρο ΜΜΣΤ
Attention and Habituation. Εγκατάσταση, αποτελούμενη από 10 βίντεο, φτιαγμένη ειδικά για το Project Space του ΜΜΣΤ

Παρασκευή, 11/03, 20.00

● Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
My life in words. Ο καλλιτέχνης θα μιλήσει γύρω από τη χρήση κειμένου στη δουλειά του.
The Last Ten Years. Πρώτη προβολή του πρόσφατου βίντεο του καλλιτέχνη, με θέμα την παγκόσμια ιστορία των τελευταίων 10 ετών.
Διάρκεια: ως τις 29/04, νυχτερινές ώρες, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

The Last Ten Years, στιγμιότυπο από το βίντεο, DVD, 2010

Σάββατο, 12/03, 13.00

● Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Project Space Why are we what we are rather than what we’re not?. Ομιλία του καλλιτέχνη με θέμα την επιρροή της αισθητικής και της γλώσσας των μίντια στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.

We are Everywhere, 2010, banner

10/03 – 30/04

● Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Πλατεία ΧΑΝΘ) ● Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11). Στην Πραγματικότητα Τώρα / Now For Reality. Μπάνερ, έργο του καλλιτέχνη φτιαγμένο ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, σε δύο εκδοχές.
Όλες οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, στα αγγλικά.

Καλλιτεχνικός συντονισμός:
Άρτεμις Ποταμιάνου
(Όλες οι εικόνες: ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Γκαλερί Vilma Gold, Λονδίνο)

Διοργάνωση:





Ωράριο λειτουργίας Βιβλιοπωλείου:
Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο, 09.00-15.00
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή, 09.00-21.00
Κυριακή κλειστά




Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ), 546 36 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 240002 & 2310 281212, Φ: 2310 281567
http://www.mmca.org.gr, http://mmcart.blogspot.com/mmcart@mmca.org.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, 10.00-18.00
Τετάρτη, 10.00-22.00
Παρασκευή, 10.00-19.00
Κυριακή, 11.00-15.00
Δευτέρα κλειστά

3/3/11

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου και το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη σας προσκαλούν την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011, στις 7.30 μ. μ. στο Βιβλιοπωλείο του Μ.Ι.Ε.Τ. (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 288036) στην παρουσίαση των εκδόσεων του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου), για το 2010.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Χαιρετισμοί:
● Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, Γενική Πρόξενος
● Άννα Λοϊζίδου – Pouradier Duteil, Διευθύντρια Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου


Παρουσίαση των εκδόσεων:

Επετηρίδα Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, τόμος ΧΧΧV (2009-2010), από τον κ। Χαράλαμπο Μπακιρτζή, Διευθυντή του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης».
● Γιώργος Κεχαγιόγλου, Λευτέρης Παπαλεοντίου, Ιστορία της Νεότερης Κυπριακής Λογοτεχνίας (12ος αιώνας – αρχές 21ου αιώνα), από τον κ. Δημήτρη Κόκορη, Επίκουρο Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
● Christopher Schabel, Bullarium Cyprium, vol I, Papal Letters Concerning Cyprus (1196-1261), vol I, Papal Letters Concerning Cyprus (1261-1314), από την κ. Άγγελ Νικολάου-Κονναρή, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας του Λατινοκρατούμενου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
● Nicholas Coureas, The Latin Church in Cyprus (1313-1378), από τον κ. Ζαχαρία Τσιρπανλή, Καθηγητή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
● Telemachos C. Lounghis, Byzantium in the Eastern Mediterranean: Safeguarding East Roman identity (407-1204), από την κ। Alicia Simpson, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

1/3/11

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΚΤΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι στο βιβλιοπωλείο μας (Τσιμισκή 11) φιλοξενούνται πλέον και οι εκδόσεις του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις. Μερικοί από τους τίτλους που μπορείτε να βρείτε είναι και οι παρακάτω:


ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Δ. Καράμπελας,
Μαίρη Μπόγδου-Γέρου
Σχέδια: Πάβλος Χαμπίδης
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2011
Τιμή 26.63 €, Έκπτωση 10%
Τελική τιμή 23.97

Tαξιδιωτικό σημειωματάριο για την πόλη της Πρέβεζας, με ανατυπώσεις έργων του ζωγράφου Πάβλου Χαμπίδη. Ο ζωγράφος αποτύπωσε, με το πενάκι του και με χρώμα, τοπία που κέντρισαν το ενδιαφέρον του και χαρακτηρίζουν τη φυσιογνωμία της Πρέβεζας. Πρόκειται για μια καλαίσθητη, καλλιτεχνική έκδοση που μπορεί να σταθεί οδηγός για τον επισκέπτη της πόλης της Πρέβεζας προτείνοντας τέσσερις πρωτότυπους περιπάτους πολιτισμού.

Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Κείμενα: Κωνσταντίνος Χ. Κωστούλας
Σχεδιασμός και επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Δ. Καράμπελας
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2008
249 σελ., τιμή 26.63 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 23.97

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκδοση, η οποία αποτελεί κυρίως μία καταγραφή εμπορικών και ναυτιλιακών διαφημίσεων που εμφανίστηκαν σε εφημερίδες των Ιωαννίνων, από το 1890 μέχρι και το 1940 και αφορούν στην Πρέβεζα. Η έκδοση εμπλουτίζεται με αποσπάσματα παλαιών εμπορικών οδηγών, εμπορικά δελτάρια, ναυτιλιακές και εμπορικές σφραγίδες της Πρέβεζας και άλλα πειστήρια από το αρχείο του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις.

ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ Β΄
Πρακτικά του Δεύτερου Διεθνούς Συμποσίου
για τη Νικόπολη (11-15 Σεπτεμβρίου 2002)
Τόμοι I-II

Επιστημονική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Λ. Ζάχος
Η έκδοση περιλαμβάνει 1 ψηφιακό δίσκο (CD)
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2007
1298 σελ., τιμή 138.45 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 124.60

Δίτομο έργο που παρουσιάζει τα πρακτικά του Δεύτερου Διεθνούς Συμποσίου για τη Νικόπολη, που οργανώθηκε από τη ΙΒ΄ Ε.Π.Κ.Α, την 8η Ε.Β.Α. και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα από 11 έως 15 Σεπτεμβρίου 2002. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τα κείμενα των εισηγήσεων και ο δεύτερος τόμος το εποπτικό υλικό κάθε εισήγησης. Στο τέλος του δεύτερου τόμου ενσωματώνεται συμπαγής δίσκος με ψηφιακή αναπαραγωγή των πρακτικών του Πρώτου Διεθνούς Συμποσίου για τη Νικόπολη, που εκδόθηκαν το 1987 και έχουν ήδη εξαντληθεί. Οι κύριοι θεματικοί άξονες είναι η ιστορική εξέλιξη της Νικόπολης, οι σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο της ύστερης αρχαιότητας, η τέχνη και ο πολιτισμός της όπως έχουν αποτυπωθεί στα έργα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, κεραμικής, επιγραφικής κ.λ.π., και τέλος, η προστασία, η προβολή και η ανάδειξη των μνημείων της. Από τις 52 εισηγήσεις που δημοσιεύονται οι μισές περίπου πραγματεύονται αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν κατά τις τελευταίες εργασίες έρευνας και ανάδειξης του χώρου και παρουσιάζουν ενδεικτικό μέρος του πλούτου της αρχαιογνωστικής πληροφορίας ο οποίος υποκρύπτεται στον ερειπιώνα της Νικόπολης, όπως επισημαίνει στον πρόλογό του ο κ. Κωνσταντίνος Ζάχος, επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης.

ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ
ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Κείμενα και επιμέλεια: Νίκος Δ. Καράμπελας
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2006
24 σελ., τιμή 42.60 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 38.34

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο συλλεκτικό folio με αναπαραγωγές 20 σπάνιων χαρτών, χαρακτικών και φωτογραφιών της περιοχής της Πρέβεζας. 20 λυτά φύλλα 51x35 εκ. Τυπωμένοι σε χαρτί εξαίρετης ποιότητας και υπόλευκου χρώματος οι σπάνιοι χάρτες, τα υπέροχα χαρακτικά και οι παλιές φωτογραφίες της Πρέβεζας μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και ανασυνθέτουν την ιστορική πορεία της Πρέβεζας των τελευταίων 500 χρόνων με τη βοήθεια ενός σύντομου ιστορικού χρονικού γραμμένο από τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Νίκο Δ. Καράμπελα.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΤ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ημερολόγιον της μαθητικής μου ζωής
(Πρέβεζα, 24.9.1926-3.11.1928)

Επιμέλεια κειμένων: Αλέξανδρος Γ. Τζούρος
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις
2003
191 σελ., τιμή 10.65 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 9.58

Ο Θεόφιλος Στ. Παπαγεωργίου ήταν νέος φιλόλογος όταν τραυματίστηκε θανάσιμα στα σύνορα με την Αλβανία τις πρώτες μέρες του πολέμου του 1940. Ήταν ο πρώτος έφεδρος αξιωματικός που έπεσε για την ελευθερία της πατρίδας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το ημερολόγιο γράφτηκε από τις 15 Ιουλίου 1927 έως τις 3 Νοεμβρίου 1928 και εμπεριέχει τις νεανικές σκέψεις και εφηβικές ανησυχίες του Θεόφιλου Στ. Παπαγεωργίου. Μέσα από τις σελίδες του ζωντανεύουν μνήμες από την Πρέβεζα του 1926-1928 και μεταδίδεται σχεδόν ακέραια η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην επαρχιακή εκείνη πόλη την εποχή του μεσοπολέμου. Στην έκδοση, η οποία εμπλουτίστηκε με φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, ομιλίες, αναμνήσεις και σχετικές δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβάνεται απόσπασμα από το ημερολόγιο του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου, διοικητή του ανεξάρτητου τάγματος Φιλιατών, σχετικό με τη μάχη του Παραποτάμου Φιλιατών κατά την οποία τραυματίστηκε ο αδελφός του Θεόφιλος Παπαγεωργίου.

Ιστορώντας την ελιά...

Συγγραφείς: Φλάβια Nessi-Γιαζιτζόγλου,
Λουίζα Καραπιδάκη,Ίρις Κρητικού,
Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2000
35 σελ., τιμή 8.52 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 7.67

Ο κατάλογος περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών Νίκου Αγγελίδη, Περικλή Αντωνίου, Νίκου Βισκαδουράκη, Γιώργου Γκολφίνου, Πάνου Ελευθερίου, Έλσας Ζαχαράκη, Βασίλη Καζάκου, Μάρκου Καμπάνη, Ζιζής Μακρή, Χρήστου Μποκόρου, Χριστίνας Νάκου, Ασπασίας Παπαδοπεράκη, Κώστα Παπανικολάου, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου, Θανάση Ρεντζή, Παύλου Σάμιου, Δημήτρη Ταλιάνη, Παναγιώτη Τέτση και Μανώλη Χάρου.

Α΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1912-1913)
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Συγγραφέας: Κώστας Π. Βλάχος
Πρέβεζα, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2002
226 σελ., τιμή 47.93 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 43.14

Πρόκειται για ένα λεύκωμα με ανέκδοτο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που προέρχεται από τα αρχεία του Πολεμικού Μουσείου, του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις, του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Σκουφάς, της οικογένειας Καλλιγά και άλλες ιδιωτικές συλλογές. Το Σύντομο χρονικό της απελευθερώσεως της Ηπείρου, γραμμένο από το φιλόλογο κ. Κώστα Π. Βλάχο, ενημερώνει τον αναγνώστη για την ιστορική περίοδο του Α΄ Βαλκανικού πολέμου στην Ήπειρο, ενώ οι φωτογραφίες που ακολουθούν τον μεταφέρουν στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων στον άξονα Πρέβεζα - Φιλιππιάδα - Πέντε Πηγάδια - Εμίν Αγά - Κανέτα - Μανωλιάσσα - Μπιζάνι - Ιωάννινα - Θεσπρωτία - Βόρειο Ήπειρο. Μέσα από τις 268 φωτογραφίες ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να δει τις μάχες με τον εχθρό, τις κακουχίες του πολέμου, την περίθαλψη των τραυματιών, τις στιγμές ξεκούρασης και να βιώσει την αγωνία των πολεμιστών και τέλος τον ενθουσιασμό και τη χαρά της νίκης.

ΠΡΕΒΕΖΑ Β΄
Πρακτικά του Δεύτερου Διεθνούς Συμποσίου
για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πρέβεζας
(16-20 Σεπτεμβρίου 2009)
Τόμοι I-II

Επιστημονική επιμέλεια: Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου,
Χρήστος Σταυράκος
Επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Δ. Καράμπελας, Michael Stork
Πρέβεζα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
Δήμος Πρέβεζας, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις 2010
1053 σελ., τιμή 138.45 €, έκπτωση 10%
Τελική τιμή 124.60

Δίτομο έργο που παρουσιάζει τα πρακτικά του Δεύτερου Διεθνούς Συμποσίου για την ιστορία και τον πολιτισμό της Πρέβεζας που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Δήμο Πρέβεζας και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2009. Και οι δύο τόμοι περιλαμβάνουν 60 κείμενα εισηγήσεων που οι θεματικές τους ποικίλουν.