3/9/09

SUBJECTIVE VISIONS/ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ STELLA ART FOYNDATION

Μετά το Kunsthistorisches Museum της Βιέννης και την 53η Μπιενάλε της Βενετίας, τα έργα από τη συλλογή του Stella Art Foundation θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη, κάτω από τον γενικό τίτλο «Μόσχα - Θεσσαλονίκη 2009», στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης


Subjective Visions/έργα της συλλογής του Stella Art Foundation
Εικαστική έκθεση

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Η κεντρική έκθεση του προγράμματος «Μόσχα - Θεσσαλονίκη 2009» έχει τίτλο Subjective Visions/έργα της συλλογής του Stella Art Foundation και θα παρουσιασθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108), στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009.

Το Stella Art Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2004, με πρωτοβουλία της Stella Kesaeva. Κύριοι στόχοι του ιδρύματος είναι η προώθηση των πολιτισμικών ανταλλαγών, η προβολή των Ρώσων καλλιτεχνών και η σύσταση ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στη Μόσχα. Το ίδρυμα έχει έντονη παρουσία σε όλα τα μεγάλα διεθνή εικαστικά γεγονότα της σύγχρονης τέχνης (Documenta, Μπιενάλε Βενετίας) και συνεργασίες με σημαντικά μουσεία (Kunsthistorisches Museum της Βιέννης, Ca’ Rezzonico στη Βενετία). Παράλληλα, αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική δράση.

Η έκθεση Subjective Visions είναι μια εκδοχή ενός κύκλου αυτόνομων εκθέσεων με έργα της συλλογής του Stella Art Foundation που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 στο Kunsthistorisches Museum της Βιένης, με τίτλο That Obscure Object of Art, και συνεχίστηκε φέτος ―με μια άλλη εκδοχή― στο Ca’ Rezzonico στη Βενετία, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της Μπιενάλε της Βενετίας. Κοινός άξονας των εκθέσεων είναι ότι όλα τα έργα που παρουσιάζουν ανήκουν στη συλλογή του Stella Art Foundation.

Robert Mapplethorpe, «Lowell Smith», 1981
Gelatin silver print, 50x40cm, 13/15
©Stella Art Foundation

Την έκθεση στο ΜΙΕΤ επιμελείται η Θάλεια Στεφανίδου, η οποία στο κείμενό της στον κατάλογο που θα κυκλοφορήσει ειδικά για την έκθεση σημειώνει: «Μια συλλογή συσσωρεύει ψηφίδες δημιουργικού χρόνου, δημιουργώντας τεκμήρια του παρελθόντος για το μέλλον ενώ μια επιμελητεία, παίζοντας και με την ποιητικότητα τόσο του εφήμερου όσο και του τυχαίου, κάνει τη συλλογή ζωντανή στο παρόν, προκαλώντας το συνένοχο βλέμμα του παρατηρητή.

[…]Τα τρία πεδία δράσης και στοχασμού, του ποιείν, του συλλέγειν, του επιμελείσθαι, αποτελούν τις τρεις ισότιμα αυτοκατευθυνόμενες διαδικασίες που συνυφαίνονται προκειμένου να αναδειχτούν ανανεωμένες μνημονικές πτυχώσεις, έτσι ώστε η συλλογή να γίνει αφορμή για τη δημιουργία βιογραφημάτων, του καλλιτέχνη, του συλλέκτη, του επιμελητή, και να αποτελέσει έναν τρόπο ώστε να συγκροτηθούν ταυτότητες ή καλύτερα μία ταυτότητα πληθυντικού εαυτού.

[…]Πώς δομείται ένα έργο τέχνης; Πώς χτίζεται μια συλλογή; Πώς αναδιατάσσεται το περιεχόμενό της σε σχέση με καινούριους χώρους υποδοχής της και την επιμελητειακή ευθύνη; Όλα, ερωτήματα που οδηγούν για τις απαντήσεις τους στον τριμελή οργανωτικό μηχανισμό, ο οποίος στηρίζεται πάντα σε ένα εγώ που αποφασίζει και που φτιάχνει ένα οργανικό σύστημα, ένα όλο, ένα όλο κάθε φορά άλλο.»

Παρουσιάζονται έργα των καλλιτεχνών: Nikita Alexeev, Yuri Avvakumov, Vagrich Bakhchanyan, Olga Chernysheva, Michael Craig-Martin, Eugenia Emets, Elena Elagina & Igor Makarevich, Alexandra Galkina, Alexander Gnilitsky, Dmitry Gutov, Ilya & Emilia Kabakov, Alex Katz, Maria Konstantinova, Joseph Kosuth, Oleg Kulik, Robert Mappelthorpe, Andrey Monastyrsky, Ilya Trushevsky, Stas Polnarev, Dmitry Tsvetkov, Spencer Tunick.

Το πρόγραμμα «Μόσχα - Θεσσαλονίκη 2009» συμπληρώνεται με διάφορα project που θα παρουσιασθούν στη Θεσσαλονίκη την ίδια περίοδο και θα ανακοινωθούν σύντομα. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το Stella Art Foundation εκδίδει έγχρωμο κατάλογο.

Το project Subjective Visions οργανώνεται από το Stella Art Foundation (Μόσχα), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και την ArtBOX.gr creative arts management, με την υποστήριξη της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Alex Katz, «Portrait of Stella Kesaeva», 2003
Acrylic on canvas,244x85x4cm
©Stella Art Foundation


Έκθεση Subjective Visions:
Επιμέλεια: Θάλεια Στεφανίδου
Βοηθoί επιμέλειας: Anastasia Dokuchaeva (Stella Art Foundation), Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX.gr)
Creative Management: Χρήστος Σαββίδης (ArtBOX.gr)
Αρχιτεκτονική επιμέλεια: Γιάννης Επαμεινώνδας
Συντονισμός: Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX.gr)
Βοηθός: Tatiana Rytova
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης/Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
(Βασιλίσσης Όλγας 108)

Η έκθεση θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-14:00 και 18:00-21:00, με ελεύθερη είσο­δο για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το ΜΙΕΤ, τηλ. 2310 295.170-1.

Δεν υπάρχουν σχόλια: