13/8/15

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΘΟΔΩΡΟ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΑΖΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΗΦΑΚΗ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ

Για μια επιστημονική προσέγγιση του Καραγκιόζη. Πρακτικά ημερίδας αφιερωμένης στους καθηγητές Θόδωρο Χατζηπανταζή και Γρηγόρη Σηφάκη, πρωτοπόρους στην επιστημονική μελέτη του Καραγκιόζη

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Γεωργιάδη
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2015
375 σελ. με α/μ εικόνες
ISBN 978-960-524-441-5
Τιμή € 20,00 / στο βιβλιοπωλείο μας 16,00 €




Το βιβλίο περιλαμβάνει μελέτες μερικών από τους πλέον καταξιωμένους νεότερους και παλαιότερους ερευνητές του Θεάτρου Σκιών οι οποίοι επιχειρούν να επανεντάξουν την ιδιόμορφη αυτή προφορική θεατρική παράδοση του νεοελληνικού πολιτισμού στην προοπτική της επιστημονικής της προσέγγισης με όσο γίνεται αυστηρότερα μεθοδολογικά εργαλεία. Με σημείο εκκίνησης το μοναδικής πολιτιστικής αξίας αρχείο των χειρόγραφων τετραδίων του Καραγκιοζοπαίχτη Βασίλειου Ανδρικόπουλου (Βασίλαρου), οι μελέτες έχουν διττό προσανατολισμό: αφενός, αποκαλύπτουν πολύτιμα στοιχεία για τη δράση και το έργο του καλλιτέχνη καθώς και για τον ιδιαίτερο και ιδιόμορφο ρόλο των γραπτών μαρτυριών στην άυλη προφορική τέχνη του Καραγκιόζη. Αφετέρου, αναδεικνύουν τη σημασία του Θεάτρου Σκιών στην πορεία της νεοελληνικής θεατρικής ιστορίας, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα, τόσο χρονολογικό όσο και θεματολογικό: από το ζήτημα της διαμόρφωσης ενός μικροαστικού θεατρικού κοινού στα χρόνια μετασχηματισμού του είδους του Καραγκιόζη στις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τους μετέπειτα μεσοπολεμικούς πειραματισμούς του Φώτου Πολίτη με τον διαχρονικό λαϊκό ήρωα· και από τη μελέτη των ακατάγραφων λαϊκών φυλλαδίων Καραγκιόζη της δεκαετίας του 1950, μέχρι τον απολογισμό της ομαδικής προφορικής παράδοσης του Θεάτρου Σκιών κατά την τελευταία σαρακονταετία. Πολύτιμο συμπλήρωμα της έκδοσης αποτελούν οι πρώτες πρωτοποριακές μελέτες για τη μετάβαση προς την επιστημονική προσέγγιση του Καραγκιόζη από τον Θόδωρο Χατζηπανταζή και τον Γρηγόρη Σηφάκη, στους οποίους αφιερώνεται ο τόμος.

 (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) 





ΤΟ ΘΑΝΑΤΙΚΟΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Εμμανουήλ/Μανόλης Λιμενίτης
Το Θανατικόν της Ρόδου

Επιμέλεια: Cünther Steffen Henrich
Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη] 2015
122 σελ. με α/μ εικόνες
ISBN 978-960-231-1
Τιμή 12,72 € / στο βιβλιοπωλείο μας 10,17 €




Το έμμετρο Θανατικόν της Ρόδου του Εμμανουήλ/Μανόλη Λιμενίτη (γνωστού παλιότερα ως Γεωργηλλά) αναφέρεται στην επιδημία πανούκλας που ξέσπασε στην ιπποτοκρατούμενη πόλη της Ρόδου τον Οκτώβριο του 1498. Ακολουθώντας μια παραδοσιακή χριστιανική κοσμοθεωρία, που αποδίδει τις φυσικές και άλλες καταστροφές στις αμαρτίες των ανθρώπων, κυρίως στον ελεύθερο ερωτισμό, στα τυχερά παιχνίδια και στην απληστία, ο ποιητής παρουσιάζει την επιδημία ως δίκαιη θεία τιμωρία.

Το ποίημα διαθέτει και στοιχεία «ιστορικού θρήνου», που γίνεται λυρικότερος με τη χρήση πολλών κοινωνικοανθρωπολογικών και λαογραφικών παρατηρήσεων για τις ωραίες Ροδίτισσες και γενικά τον αστικό και τον ιπποτικό κόσμο του νησιού, καθώς και γνωρίσματα της διαδεδομένης στον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση παραινετικής και ηθικοδιδακτικής λογοτεχνίας, ειδικότερα του είδους των «ομιλιών» και της μισογυνικής σάτιρας του «καθρέπτη γυναικών». Τμήματα του ποιήματος με ξεχωριστό ενδιαφέρον αποτελούν η εικαστική, δυτικοευρωπαϊκού τύπου περιγραφή («έκφραση») του Χάρου και ο διάλογος του Ποιητή με τον «Λογισμό» του, που παραπέμπει στο είδος του θεατρόμορφου/δραματικού διαλόγου.

Σε Επίμετρο, ο γλωσσολόγος επιμελητής της έκδοσης Günther Steffen Henrich, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λιψίας, παραθέτει και άλλες «εκφράσεις» του Χάρου, ποιητικές περιγραφές για την Ημέρα της Κρίσεως και λογοτεχνικές μαρτυρίες για επιδημίες και φυσικές καταστροφές.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)




12/8/15

ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Κωνσταντίνος Λάιος
Οι ασθένειες και η εικονογραφία τους κατά την αρχαιότητα 

Αθήνα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Φιλοσοφική Σχολή-Βιβλιοθήκη Σοφίας Σ. Σαριπόλου 2015
469 σελ. με α/μ εικόνες
ISBN 978-960-526-031-6
Τιμή 26,50 €
/ στο βιβλιοπωλείο μας 21,20 € 



«Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εικονογραφική εξέταση των απεικονίσεων ασθενειών στην αρχαία ελληνική τέχνη. Βασικός στόχος είναι η διερεύνηση των γνωρισμάτων τους, η ταύτισή τους, η ταξινόμησή τους με βάση τους κανόνες της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης, η εξέλιξη των εικονογραφικών τους τύπων στη χρονική τους διαδρομή, ο συσχετισμός με το είδος της καλλιτεχνικής δημιουργίας που εμφανίζονται, η αναγνώριση του χρηστικού ρόλου τους και, ειδικότερα, των προθέσεων των καλλιτεχνών και των απαιτήσεων που εξυπηρετούν αυτές οι δημιουργίες.

Κεντρικό χρονικό πλαίσιο της μελέτης είναι οι χρόνοι με έμφαση στην 1η π.Χ. χιλιετία, ενώ ως γεωγραφικό περιθώριο ορίζεται ο ελληνικός κόσμος της εποχής…».

(από την εισαγωγή του βιβλίου) 



11/8/15

ΔΑΣΚΑΛΑ. ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ-ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ

Δασκάλα. Απόδοση τιμής στην καθηγήτρια Μαίρη Παναγιωτίδη-Κεσίσογλου

Επιμέλεια: Πλάτων Πετρίδης, Βίκυ Φωσκόλου
Κείμενα: συλλογικό
Αθήνα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Φιλοσοφική Σχολή-Βιβλιοθήκη Σοφίας Σ. Σαριπόλου 2015
523 σελ. με έγχρωμες και α/μ εικόνες
ISBN 978-960-526-030-9
Τιμή 37,10 € / στο βιβλιοπωλείο μας 29,68 €




«Η Μαρία-Αφροδίτη Παναγιωτίδη-Κεσίσογλου, ομότιμη καθηγήτρια της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η κυρία Παναγιωτίδη για τις χιλιάδες των φοιτητών της, η κυρία Μαίρη για τους πιο κοντινούς της από αυτούς, η Μαίρη γι΄αυτούς που έχουν το προνόμιο να συγκαταλέγονται στους φίλους της, υπηρέτησε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για σαράντα περίπου χρόνια.

Μαθήτρια μιας εμβληματικής προσωπικότητας της Βυζαντινής Αρχαιολογίας, του André Grabar, και στενή συνεργάτιδα μιας πολύ σημαντικής μορφής της ιστορίας της βυζαντινής τέχνης, του Νικολάου Δρανδάκη, αφιερώθηκε με πάθος στη μελέτη της βυζαντινής ζωγραφικής χωρίς να αδιαφορήσει για άλλους τομείς, όπως η γλυπτική και η αρχιτεκτονική, αλλά και η αρχαιολογία πεδίου. Παράλληλα με την εκπαιδευτική της δραστηριότητα , υπερασπίστηκε με σθένος την υπόθεση της προστασίας των μνημείων μας μέσα από θέσεις σε Τοπικά Συμβούλια μνημείων και κυρίως στο Κεντρικό αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Αφιερώθηκε όμως με πάθος και στα επιστημονικά όργανα των Ελλήνων Βυζαντινολόγων, την Ελληνική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών και τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, για τη διάσωση και διάδοση του έργου της οποίας έδωσε και δίνει συνεχείς μάχες…».

(από το βιβλίο)




10/8/15

ΟΙ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Σπύρος Γ. Πετρουνάκος
Οι επιγραφές του θεάτρου της πόλης της Αρχαίας Επιδαύρου

Αθήνα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Φιλοσοφική Σχολή-Βιβλιοθήκη Σοφίας Σ. Σαριπόλου 2015
415 σελ. με α/μ εικόνες
ISBN 978-960-526-029-3
Τιμή 37,10 € / στο βιβλιοπωλείο μας 33,39 €




«…Στο βιβλίο αυτό δημοσιεύονται για πρώτη φορά οι 693 επιγραφές του θεάτρου της πόλης της Αρχαίας Επιδαύρου. Το υλικό βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην πόλη της Αρχαίας Επιδαύρου, με το μεγαλύτερο μέρος του να σώζεται κατά χώραν στο θέατρο. Ένας σημαντικός αριθμός ενεπίγραφων εδωλίων βρίσκεται εντοιχισμένος στο τείχος στην κορυφή του λόφου ανατολικά του θεάτρου και στο τείχος αμέσως ανατολικά αυτού. Οι επιγραφές του θεάτρου αποτελούν ένα μοναδικό σύνολο για τα δεδομένα των αρχαίων θεάτρων και παρέχουν πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες για την ιστορία του θεάτρου, τις λατρείες που σχετίζονται με αυτό, καθώς και την πολιτική οργάνωση της πόλης της αρχαίας Επιδαύρου…»

(από την εισαγωγή του βιβλίου)






 

8/8/15

ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ. ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ

Ένας χαμένος ελέφαντας. Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου  

Πρακτικά διεθνούς συνεδρίου (23-25 Σεπτεμβρίου 2011)
Επιμέλεια: Αγαθή Δημητρούκα, Δημήτρης Αρβανιτάκης
Κείμενα: συλλογικό
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη 2015
335 σελ.
ISBN 978-960-476-175-3
Τιμή 16,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 12,80





«Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου (1911-1992), το Μουσείο Μπενάκη οργάνωσε ένα διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στη μελέτη του ποιητή της Αμοργού. Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο κτήριο της οδού Πειραιώς, από τις 23 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου του 2011.

Στη συνάντηση εκείνη, Έλληνες και ξένοι μελετητές του έργου του Γκάτσου και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και ποιητές και μεταφραστές, προσέγγισαν το έργο του ποιητή, αναζητώντας το νήμα που ενώνει την ποίηση, το θέατρο και το τραγούδι μέσα στο σύμπαν του δημιουργού, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του πολυεπίπεδου έργου του και αποτυπώνοντας την ευρύτερη συνεισφορά του στην ανανέωση της ποίησης και στη διαμόρφωση του λογοτεχνικού προσώπου της Ελλάδας του εικοστού αιώνα…»

Δημήτρης Αρβανιτάκης
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ






7/8/15

ΓΙΩΡΓΟΣ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Γιώργος Γ. Αλισανδράτος. Ο άνθρωπος και το έργο του
 

Κείμενα: συλλογικό
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη 2015
79 σελ. με 36 έγχρωμες και α/μ εικόνες
ISBN 978-960-476-178-4
Τιμή 6,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 4,80




Η έκδοση περιλαμβάνει τα πρακτικά της εκδήλωσης που οργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη, στις 20 Ιανουαρίου 2015, για να τιμηθεί ο φιλόλογος Γιώργος Γ. Αλισανδράτος. Τα κείμενα αναδεικνύουν όχι μόνο τη μακρόχρονη προσφορά του στην εκπαίδευση, αλλά και σκιαγραφούν την ερευνητική-επιστημονική του πορεία, επικεντρώνοντας στα ιδιαίτερα ζητήματα της νεοελληνικής φιλολογίας και γλώσσας και σε εκείνα της επτανησιακής φιλολογίας και ιστορίας, που αποτέλεσαν τους άξονες του έργου του. Η έκδοση συμπληρώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.








6/8/15

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 1912. Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ, ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΟΙ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΔΙΣΚΩΝ

Αριστομένης Καλυβιώτης
Θεσσαλονίκη. Η μουσική ζωή πριν το 1912. Η διασκέδαση, τα μουσικά καταστήματα, οι ηχογραφήσεις δίσκων

Καρδίτσα 2015
239 σελ. με έγχρωμες και α/μ εικόνες και 1 CD
ISBN 978-960-93-6788-2
Τιμή 18,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 15,30 €




Η Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αιώνα, ήταν πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και κέντρο των Βαλκανίων. Πόλη πολυεθνική, σταυροδρόμι πολιτισμών, υπήρξε τόπος συνύπαρξης Μουσουλμάνων, Χριστιανών και Εβραίων, που άφησαν τα ίχνη τους χαρίζοντας της μία ξεχωριστή γοητεία.

Στην παρούσα μελέτη, επιχειρείται μια νοσταλγική ματιά στο μουσικό παρελθόν της. Παρατίθενται παραδείγματα που δείχνουν, ως ένα βαθμό, τον τρόπο διασκέδασης των κατοίκων της πόλης και ιδίως των μικρομεσαίων στρωμάτων. Καταγράφονται οι χώροι διασκέδασης που λειτουργούσαν τα έτη 1910 - 1911, όπως αυτοί απαριθμούνται στον Οδηγό της Ελλάδος του Ιγγλέση. Γίνεται αναφορά στην πρώτη εμφάνιση γραμμοφώνου στη Θεσσαλονίκη και καταγραφή των καταστημάτων που πουλούσαν δίσκους και φωνόγραφους. Παρουσιάζονται ηχογραφήσεις που έκαναν το 1909 - 1912 επί τόπου στην πόλη οι νεοσύστατες εταιρείες δίσκων και ανθολογούνται χαρακτηριστικά παραδείγματα τούρκικων, σεφαραδίτικων και ελληνικών τραγουδιών.

Μετά το 1912, η Θεσσαλονίκη χάνει σταδιακά το ανατολίτικο χρώμα της. Ο πληθυσμός της αλλάζει. Εγκαθίσταται μεγάλος αριθμός προσφύγων και οι τελευταίοι Μουσουλμάνοι φεύγουν το 1923. Με την εξόντωση του Εβραϊκού στοιχείου κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης ολοκληρώνεται. Η Θεσσαλονίκη του 1945, είναι πλέον μία πόλη αμιγώς ελληνική.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)