28/11/14

ΕΓΡΑΦΣΕΝ ΚΑΙ ΕΠΟΙΕΣΕΝ. ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΤΙΒΕΡΙΟΥ

Έγραφσεν και εποίεσεν. Μελέτες κεραμικής και εικονογραφίας προς τιμήν του καθηγητή Μιχάλη Τιβέριου

Κείμενα συλλογικό
Επιμέλεια: Πάνος Βαλαβάνης, Ελένη Μανακίδου
Θεσσαλονίκη, University Studio Press 2014
598 σελ. με έγχρωμες και α/μ εικόνες
Δίγλωσση έκδοση: ελληνική και αγγλική
ISBN 978-960-12-2196-0
Τιμή 56,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 50,40 €




«Η έκδοση του δεύτερου τιμητικού τόμου για τον καθηγητή Μιχάλη Τιβέριο ήταν απόρροια της απαίτησης συναδέλφων και φίλων του να δημοσιεύσουν εργασία τους προς τιμήν του σπουδαίου αρχαιολόγου και ερευνητή, ο οποίος φέτος, το 2014, αποχωρεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας 40 χρόνια διδασκαλίας.

Η ακαδημαϊκή και αρχαιολογική πορεία του τιμωμένου σηματοδοτούνται από τρεις ιδιότητες που συνενώνονται με τον καλύτερο τρόπο στο πρόσωπό του: αφοσιωμένος δάσκαλος, προσιτός συνάδελφος και ακούραστος ερευνητής.


Κρατήρας κατά την διαδικασία αποκατάστασης. 
Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου Α 522

Τον ρόλο του Τιβέριου ως πανεπιστημιακού δασκάλου κάλυψε, σε μεγάλο βαθμό, ο πρώτος τόμος, που εκδόθηκε προς τιμήν του το 2012, με πρωτοβουλία μαθητών του. Αντιθέτως, έναυσμα του τόμου αυτού αποτέλεσε η ανάδειξή του σε έναν από τους σημαντικότερους Κλασσικούς αρχαιολόγους της εποχής μας και η τεράστια αποδοχή του ίδιου και του έργου του σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συνάδελφοί του της Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. καθώς και σε άλλα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, μαζί με πολλούς συναδέλφους και συνεργάτες του από την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έσπευσαν με ιδιαίτερο ζήλο να τον τιμήσουν για τη μεγάλη συμβολή του στην αρχαιολογική έρευνα, ιδιαιτέρως στα πεδία της αρχαίας κεραμικής και της εικονογραφίας...».

(από τον πρόλογο του τόμου)


27/11/14

ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ. ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ. ΤΟΜΟΣ Α'

Τέλλος Άγρας
Τα ποιήματα
Τόμος Α’
Τα Βουκολικά και τα Εγκώμια. Καθημερινές


Φιλολογική επιμέλεια: Έλλη Φιλοκύπρου
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2014
423 σελ.
ISBN 978-960-250-611-0
Τιμή 20,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 18,00 €





«…Και στις μέρες μας η χαμηλή φωνή ποιητών του μεσοπολέμου εξακολουθεί να ακούγεται επίμονα, ίσως γιατί συμμεριζόμαστε πολλές από τις εμπειρίες που καταγράφουν: την περιθωριοποίηση των ανθρώπων, την ισοπέδωση αξιών, τη μοναξιά, τον εγκλωβισμό σε ρόλους και προσωπεία. Όπως βιώνουμε, μαζί με τους ποιητές εκείνους, την αναγκαιότητα της, έστω μάταιης, διαμαρτυρίας, της περιφρούρησης μιας απλής καθημερινότητας, της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης.

Οι μελοποιήσεις ποιημάτων του Καρυωτάκη, του Άγρα, της Πολυδούρη, του Λαπαθιώτη, του Παπανικολάου, του Ανθία, του Σκαρίμπα, του Ουράνη, του Φιλύρα· οι θεατρικές παραστάσεις, οι κινηματογραφικές ταινίες, τα λογοτεχνικά κείμενα που εμπνέονται από το έργο και την «καταραμένη» ζωή τους· οι ανθολογίες, οι μελέτες, οι εκδόσεις διαρκώς πληθαίνουν και δείχνουν ένα έντονο ενδιαφέρον για μια ποίηση η οποία άλλοτε παραγκωνιζόταν ως στενά υποκειμενική, ανθελληνικά απαισιόδοξη και παρακμιακή. Μια ποίηση που αποτύπωσε εσωτερικά τοπία, αναζήτησε σημεία συνάντησης του λόγου με τη μουσική αλλά και με τη σιωπή, πρόβαλε πάνω στην εξωτερική πραγματικότητα την ψυχική διάθεση του υποκειμένου.

Ανάμεσα στους ποιητές αυτής της ομάδας –του «νεοσυμβολισμού» ή «μετασυμβολισμού»· της «γενιάς του Καρυωτάκη»- ο Τέλλος Άγρας (1899-1944) υπήρξε «ο πιο σημαντικός ίσως μετά τον Καρυωτάκη […] αλλά κι αρκετά αδικημένος για ένα διάστημα απ’ την κριτική», όπως επισημαίνει ο κατεξοχήν μελετητής του, ο Κώστας Στεργιόπουλος.

[…] Στις δύο συλλογές που παρουσιάζονται εδώ –Τα Βουκολικά και τα Εγκώμια˙ Καθημερινές- διακρίνεται η σταδιακή διαμόρφωση του ποιητικού του βλέμματος και η ωρίμανση της ποιητικής του συνείδησης...»

(απόσπασμα από το σημείωμα της επιμελήτριας)


Ο Τέλλος Άγρας (φιλολογικό ψευδώνυμο του Ευάγγελου Ιωάννου) γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1899 και πέθανε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας και από το 1927 στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Την τελευταία μέρα της Κατοχής τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα και ένα μήνα αργότερα πέθανε από γάγγραινα. Η πνευματική του δραστηριότητα άρχισε πολύ νωρίς και ήταν διαρκής και πολύπλευρη. Ποιητής από τους πιο χαρακτηριστικούς της νεορομαντικής και νεοσυμβολιστικής σχολής, υπήρξε παράλληλα δοκιμιογράφος και κριτικός από τους πιο αξιόλογους του μεσοπολέμου. Πλάι στην ποιητική του δημιουργία, τα μελετήματά του για τον Καρυωτάκη, τον Γρυπάρη, τον Μαλακάση, τον Παπαδιαμάντη, η συμβολή του στην ερμηνεία του έργου του Καβάφη, οι αισθητικές αναλύσεις του, τα δοκίμια και οι βιβλιοκρισίες του είναι κείμενα πολύτιμα που κατέχουν ξεχωριστή θέση στη λογοτεχνική μας κληρονομιά.


26/11/14

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Θόδωρος Χατζηπανταζής
Διάγραμμα ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου
 

Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2014
672 σελ. με α/μ εικόνες
ISBN 978-960-524-433-0
Τιμή 20,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 18,00 €




Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, που η μελέτη της ιστορίας και θεωρίας του θεάτρου εισχώρησε επίσημα με σημαντική καθυστέρηση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στα ερευνητικά κέντρα της χώρας, η επιστημονική έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα έχει αναπτυχτεί με πολύ εντυπωσιακούς ρυθμούς. Έχουν επομένως ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να αξιοποιηθούν τα επιμέρους ευρήματά της στη σύνθεση μιας γενικής ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου, στην επιφυλακτική έστω συνεκτίμηση του αποθησαυρισμένου νέου υλικού για το σχεδιασμό μιας εικόνας συνόλου. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να ανοίξει το δρόμο προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Παίρνοντας υπόψη τις μαρτυρίες για τη θεατρική δραστηριότητα στις ελληνόγλωσσες κοινότητες της ανατολικής Μεσογείου, από τα χρόνια του Κυπριακού Κύκλου των Παθών και του Κρητικού Θεάτρου, ως το κίνημα του μεταμοντερνισμού στην Αθήνα των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα, η αφήγηση επιχειρεί να επισημάνει τα βασικότερα ρεύματα που κυριάρχησαν στην εδώ τέχνη της σκηνής, για ένα διάστημα μεγαλύτερο της μισής χιλιετίας. Και φροντίζει να χαρτογραφήσει τις αφετηρίες και τους σταθμούς, τις συνέχειες και τις ρήξεις, που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση μιας συμπαγούς τοπικής καλλιτεχνικής παράδοσης. Στόχος δεν είναι εδώ να απογραφούν απλώς όσο γίνεται περισσότερα πρόσωπα και γεγονότα που έχουν πάρει μέρος στη σχετική ζύμωση. Στόχος είναι να αναδειχτούν και να αναλυθούν τα σημαντικότερα ανάμεσά τους. Και κυρίως να ερμηνευτούν και να τοποθετηθούν σε ένα όσο γίνεται ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)




25/11/14

ΙΑΣΙΣ. ΥΓΕΙΑ, ΝΟΣΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΣΤΟΝ ΓΑΛΗΝΟ

Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό
 

Κατάλογος έκθεσης
Κείμενα: συλλογικό
Επιμέλεια: Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Γιώργος Τασούλας
Αθήνα, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 2014
393 σελ. με έγχρωμες εικόνες
Γλώσσες: ελληνική και αγγλική
ISBN 978-618-5060-07-7
Τιμή 30,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 27,00 €  





Πρόκειται για τον κατάλογο της ομότιτλης έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (19/11/2014-31/5/2015). Ο κατάλογος περιλαμβάνει εισαγωγικά κείμενα, λήμματα και φωτογραφίες όλων των εκθεμάτων καθώς και εκτενή βιβλιογραφία.

«Φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην αρχαία Ελλάδα; Πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας; Τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα;

Η διατήρηση της υγείας, η κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες και η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους, είναι ζητήματα που έχουν ανέκαθεν απασχολήσει τον άνθρωπο. Τι αλλαγές όμως παρατηρήθηκαν στην ανθρώπινη σκέψη και στις ιατρικές μεθόδους μέσα στους αιώνες;

Η έκθεση Ίασις παρουσιάζει την εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από την μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική. Περιλαμβάνει σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων, αντικείμενα ταξίδεψαν από το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο και τα Μουσεία του Καπιτωλίου στην Ρώμη. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία, και καλύπτει το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Οι πρωιμότερες γραπτές μαρτυρίες που αφορούν στην ελληνική θεραπευτική προέρχονται από τα Ομηρικά έπη, από τα οποία προκύπτει ότι οι ασθένειες θεωρούνταν σημάδια θεϊκής οργής και δυσαρέσκειας. Για τον εξευμενισμό των θεών οι άνθρωποι κατέφευγαν σε προσευχές, καθαρμούς και θυσίες. Ωστόσο, ήδη από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ., η φιλοσοφία άρχισε να ασκεί μια ιδιαίτερη επιρροή στην εξέλιξη της ιατρικής. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που απήλλαξαν την ιατρική από μαγικά και θρησκευτικά στοιχεία αντιλαμβανόμενοι ότι η διατήρηση της υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας εξαρτώνται από φυσικά αίτια.»





24/11/14

ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ

Διακυμάνσεις του νεοελληνικού πολιτικού στοχασμού
Τετράδια εργασίας 35


Κείμενα: συλλογικό
Εισαγωγή-Επιμέλεια: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Μάριος Χατζόπουλος
Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών / Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών 2014
156 σελ.
ISBN 978-960-9538-25-1
Τιμή 10,00 €
/ στο βιβλιοπωλείο μας 9,00 €



Αντίθετα με τις αρχικές δεκαετίες του βίου του ελληνικού κράτους, και την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που προηγήθηκε, η γνώση των διακυμάνσεων του νεοελληνικού πολιτικού στοχασμού κατά τον 19ο και τον αρχόμενο 20ο αιώνα δεν είναι ξεκάθαρη. Ο συλλογικός αυτός τόμος με τα άρθρα των Μάριου Χατζόπουλου, Γιώργου Κοκκίνου, Μάρκου Καρασαρίνη, Περικλή Βαλλιάνου, Βασίλη Α. Μπογιατζή, Σταυρούλας Μοσχοβίτη και Μιχάλη Ψαλιδόπουλου συμβάλλει στην αποσαφήνιση της εικόνας, φωτίζοντας αγνοημένες πτυχές της νεοελληνικής πολιτικής σκέψης κατά την περίοδο αυτή, όπως τις σχέσεις ελληνικής μοναρχίας και βυζαντινού προφητισμού, τις τύχες του αντιφιλελευθερισμού, την επιρροή των ιδεών του κοινωνικού δαρβινισμού, την ανάπτυξη του ελληνικού ιδεαλισμού μετά τη μικρασιατική καταστροφή, τη μεσοπολεμική ιστοριογραφική προσέγγιση στο Μακεδονικό που κατόπιν αγνοήθηκε, και τέλος την πρόσδεση της ελληνικής οικονομικής σκέψης πάνω στο άρμα του γερμανικής καταγωγής οικονομικο-πολιτικού παρεμβατισμού –ένα γεγονός με συνέπειες που διαρκούν μέχρι σήμερα.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)




22/11/14

ΠΕΡΙ ΦΥΤΩΝ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ. ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΑΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ

Γιάννης Μανέτας
Περί φυτών αφηγήματα. Μικρές ιστορίες για φυτά που άλλαξαν τον κόσμο μας

Σκίτσα: Μυρσίνη Μανέτα
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2014
458 σελ. με α/μ εικόνες
ISBN 978-960-524-424-8
Τιμή 20,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 18,00 €




Πώς η μικρή παπαρούνα επηρέασε μεγάλες αυτοκρατορίες και πώς το ζαχαροκάλαμο καθόρισε τη διαδρομή του δουλεμπορίου στους νέους χρόνους; Γιατί η μπανάνα συνδέεται με τις «μπανανίες» και τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά με τον Δρα Frankenstein;

Πώς μερικά φυτά καταφέρνουν και επιβιώνουν σε θερμοκρασίες δεκάδων βαθμών Κελσίου κάτω απ’ το μηδέν, ενώ άλλα σε σχεδόν απόλυτη ξηρασία; Γιατί ο κρίνος και ο κινέζικος λωτός έχουν συνδεθεί με το άσπιλο και το αμόλυντο; Πώς ήταν τα πρώτα φυτά που εποίκησαν την ξηρά και πώς ενδέχεται να είναι τα φυτά σε άλλους κατοικήσιμους κόσμους;

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει 37 μικρά και μεγάλα αφηγήματα για φυτά που επηρέασαν την ιστορία, και επηρεάστηκαν απ’ αυτήν, ή για άλλα που οι εξαιρετικές επιδόσεις τους εξάπτουν τη φαντασία όχι μόνο των επιστημόνων αλλά και του ευρύτερου κοινού. Η ανάγνωσή του δεν προϋποθέτει παρά μόνο πολύ βασικές γνώσεις βιολογίας.

Το βιβλίο απευθύνεται στον ανήσυχο αναγνώστη που με όπλα την κοινή λογική και την απλή ανθρώπινη περιέργεια προσπαθεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει τον κόσμο που μας περιβάλλει. Και τα φυτά αποτελούν την ιδεώδη αφορμή για μια τέτοια συναρπαστική περιπέτεια.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)




21/11/14

Η ΘΑΣΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΧΙΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

Η Θάσος στην τροχιά των αιώνων

Κείμενα: συλλογικό
Πρόλογος, επιστημονική και γλωσσική επιμέλεια: Αικατερίνη Παπαευθυμίου-Παπανθίμου
Αθήνα, Εκδόσεις Μεδεών 2014
207 σελ. με έγχρωμες και α/μ εικόνες
ISBN 978-960-98142-1-8
Τιμή χαρτόδετου 30,88 € / στο βιβλιοπωλείο μας 27,78 €
Τιμή πανόδετου 41,53 € / στο βιβλιοπωλείο μας 37,38 € 




«...Την ιστορική διαδρομή του νησιού στην αρχαιότητα, παρουσιάζει το παρόν βιβλίο και τα λείψανα που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα, η οποία ξεκίνησε από Γάλλους αρχαιολόγους στις αρχές του 20ού αιώνα, αποκαλύπτoντας σπαράγματα της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού στην καρδιά της σύγχρονης. Η έρευνα συνεχίστηκε έως τις μέρες μας με την παρουσία τώρα πια και των Ελλήνων αρχαιολόγων, αποκαλύπτoντας -τις τελευταίες κυρίως δεκαετίες- και το προϊστορικό παρελθόν της Θάσου.

Επί μέρους άρθρα, τα οποία αναφέρονται σε τομείς όπως η νομισματοκοπία, η μαρμαρογλυπτική, αλλά και στον Πολύγνωτο, πλουτίζουν την έκδοση. Αλλά και μια σύντομη αναφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου κρίθηκε αναγκαία, για να παρουσιάσει τον πλούτο της θασιακής γης...».

Αικατερίνη Παπαευθυμίου-Παπανθίμου
Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας
(από τον πρόλογο του βιβλίου)


 


20/11/14

ΤΟ Γ' ΡΑΙΧ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΠΩΣ ΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Richard J. Evans
Το Γ’ Ράιχ στον πόλεμο. Πως οι ναζιστές οδήγησαν τη Γερμανία από την κατάκτηση στην καταστροφή

Μετάφραση: Ελένη Αστερίου
Αθήνα, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
921 σελ.
ISBN 978-960-221-621-7
Τιμή 44,73 € / στο βιβλιοπωλείο μας 40,26 €




Το 1939 ο Χίτλερ κινητοποίησε τη Γερμανία σ’ έναν πόλεμο με όλα τα μέσα. Συνυφαίνοντας μια ευρεία αφήγηση των πολεμικών επιχειρήσεων με προσωπικές μαρτυρίες κάθε λογής ανθρώπων –από στρατηγούς μέχρι απλούς στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου κι από ακτιβιστές της χιτλερικής νεολαίας μέχρι νοικοκυρές της μεσαίας τάξης– το βιβλίο αποκαλύπτει τη δυναμική μιας κοινωνίας βουτηγμένης στον πόλεμο σε κάθε επίπεδο. Οι μεγάλες συγκρούσεις και καμπές της αναμέτρησης ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας, από την εισβολή στην Πολωνία μέχρι τη μάχη του Στάλινγκραντ κι από τη συνωμοτική απόπειρα της 20ής Ιουλίου 1944 κατά του Χίτλερ μέχρι την αυτοκτονία του στο καταφύγιο. Εξίσου ανάγλυφα εμφανίζεται η καθημερινή εμπειρία των απλών Γερμανών κάτω από τους μαζικούς βομβαρδισμούς γερμανικών πόλεων. Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξόντωση των Εβραίων, καθώς και άλλων μειονοτήτων της Ευρώπης, από τους ναζί στο πλαίσιο των σχεδίων του Χίτλερ για φυλετική αναδόμηση της ηπείρου.

Καταγράφοντας την ακμή και την παρακμή της γερμανικής πολεμικής μηχανής και την κινητοποίηση μιας ολόκληρης «εθνολαϊκής κοινότητας» στο βωμό της πολεμικής κατάκτησης, του φυλετικού διαχωρισμού και της γενοκτονίας, ο Ρίτσαρντ Έβανς απεικονίζει μια κοινωνία που οδεύει ολομέτωπα στην αυτοκαταστροφή, παίρνοντας μαζί της ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Και ολοκληρώνει έτσι τον αριστοτεχνικό όσο και ζοφερό απολογισμό μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.


«Δίνει στον αναγνώστη πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται πολύ καιρό τώρα, και θα συνεχίσουν να τίθενται, σχετικά με αυτό το πιο βίαιο και ανεξήγητο απ’ όλα τα καθεστώτα.»

Mark Mazower


«Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς όλη την ανθρωπιά και την επιστημονική εμβέλεια αυτού του έργου... μια δεξιοτεχνική ιστορική αφήγηση και η πιο ολοκληρωμένη περιγραφή της ναζιστικής Γερμανίας.»

Times Literary Supplement


«Μοιάζει να στέκεται στο εσωτερικό του Γ´ Ράιχ καθώς τούτο αυτοκαταστρέφεται γύρω του. Βλέπει τα έργα του σε όλη την τρομακτική διαστροφή τους. Επιδιώκει πάντα με υποβλητικό τρόπο να μας κάνει να καταλάβουμε – και να αντιληφθούμε τους δαίμονες που έχουμε μέσα μας.»

The Observer


«Θα είναι σίγουρα η πρότυπη ιστορική μελέτη για πάρα πολλά χρόνια... μια προειδοποίηση για το μέλλον όσο και μια κρίση για το παρελθόν.»

Daily Telegraph


«Η τριλογία του Έβανς είναι ένα μνημειώδες επίτευγμα και πρέπει να συστήνεται ανεπιφύλακτα τόσο ως αφετηρία για όσους δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την περίοδο όσο και ως δυναμική πρόκληση σε όσους νομίζουν πως δεν έχει μείνει τίποτα να ειπωθεί για την πολυμελετημένη καταστροφή του Γ´ Ράιχ.»

History Today


«Η θριαμβευτική κατάληξη μιας σαγηνευτικής τριλογίας.»

Scotsman, Βιβλία της χρονιάς


Το Γ΄ Ράιχ στον πόλεμο είναι το τελευταίο βιβλίο της μνημειώδους τριλογίας του Ρίτσαρντ Έβανς για το ναζισμό, ενός από τα πιο φιλόδοξα και σημαντικά ιστορικά εγχειρήματα του καιρού μας, με πωλήσεις πάνω από 250.000 αντίτυπα στα αγγλικά και μετάφραση σε δεκατρείς γλώσσες.


Ο Richard J. Evans γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1947. Από το 1989 ώς το 1998 υπήρξε καθηγητής ιστορίας στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 1998 είναι καθηγητής νεότερης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Το 1994 τιμήθηκε με το Μετάλλιο του Αμβούργου για την Τέχνη και την Επιστήμη, που προορίζεται για σημαντικές πολιτιστικές υπηρεσίες στην πόλη.

Ο Έβανς έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν κατέθεσε ως εμπειρογνώμων μάρτυς στην αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση που έκανε το 2000 ο διαβόητος «αναθεωρητής» του Ολοκαυτώματος Ντέιβιντ Έρβιν –ο οποίος βρίσκεται τώρα σε μια βιενέζικη φυλακή– κατά της Αμερικανίδας ιστορικού Ντέμπορα Λίπσταντ και των εκδοτών της. Στη δίκη ο Έβανς κατεδάφισε συστηματικά την προσπάθεια του Έρβιν να εμφανιστεί ως σοβαρός επιστήμονας, εκθέτοντας ένα πλήθος ιστορικών πλαστογραφήσεων στα δημοσιευμένα γραπτά και τις δηλώσεις του.

Έργα του είναι: The Feminist Movement in Germany 1894-1933 (1976), The German Family (1981), The German Working Class, 1888–1933: The Politics of Everyday Life (1982), Comrades and Sisters: Feminism, Socialism, and Pacifism in Europe, 1870–1945 (1987), Death in Hamburg: Society and Politics in the Cholera Years, 1830–1910 (1987), In Hitler's Shadow: West German Historians and the Attempt to Escape from the Nazi Past (1989), The German Bourgeoisie (1991), Rituals of Retribution (1996), Rereading German History: from Unification to Reunification, 1800–1996 (1997), In Defense of History (1999), Telling Lies about Hitler: The Holocaust, History and the David Irving Trial (2001/2002), The Coming of the Third Reich (2003), The Third Reich in Power (2005), The Third Reich at War (2008), Cosmopolitan Islanders: British Historians and the European Continent (2009).

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 





14/11/14

ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Χρηστικό λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας

Σύνταξη-Επιμέλεια: Χριστόφορος Γ. Χαραλαμπάκης
Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών 2014
1819 σελ.
ISBN 978-960-404-278-4
Τιμή 48,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 38.40 €




To χρηστικό λεξικό στηρίζεται σε πολύχρονη πρωτογενή έρευνα. Παρουσιάζεται σε ένα συνεχές σώμα κειμένων τριών εκατομμυρίων λέξεων ο θησαυρός της νεοελληνικής γλώσσας στη σημερινή δυναμική της μορφή.

Aναπτύσσονται με ακρίβεια και πληρότητα περίπου 75.000 λήμματα, σύμπλοκα και στερεότυπες εκφράσεις από τα 120.000 που υπάρχουν στην ηλεκτρονική βάση. Το επιστημονικό λεξιλόγιο, το οποίο κατηγοριοποιείται σε 103 γνωστικούς τομείς, καταλαμβάνει τη θέση που του αξίζει, καθώς διαμορφώνει την Κοινή Νεοελληνική του μέλλοντος.

Έχουν καταγραφεί 5.000 νεολογισμοί, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο νεοελληνικό λεξικό (π.χ. αναγνωρισιμότητα, αναρτητέος, αντικαπνιστής, αξιολογητής, γενόσημα, ιός έμπολα, αγγλ. Ebola virus, 1976, μπότοξ, πέλετ, σι ντι ες, σκάιπ, αγγλ. skype, 2003), πολλοί από τους οποίους αποτελούν διεθνισμούς υπό μορφή μεταφραστικών δανείων. Αναλύονται εκατοντάδες αθησαύριστοι ως τώρα επιστημονικοί κλάδοι, όπως γεωπληροφορική, ιχυθυοπαθολογία, μουσειογραφία, ψυχοφαρμακολογία. Η έννοια "Χρηστικό Λεξικό", σε αντιδιαστολή με το "Ιστορικό Λεξικό", αποκτά εδώ ευρύτερη σημασία. Η Ακαδημία Αθηνών έθεσε ψηλότερα τον πήχη.

Βασικές καινοτομίες του Λεξικού
  • Κατάρτιση του λημματολογίου από εκτενείς βάσεις δεδομένων, όπως, κατά κύριο λόγο: Εθνικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας (ΕΘΕΓ), InterActive Terminology for Europe (IATE), μηχανή αναζήτησης Google, ηλεκτρονικές βάσεις και ηλεκτρονικά λεξικά της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής και ισπανικής γλώσσας, επιμέρους βάσεις δεδομένων της Ακαδημίας Αθηνών).
  • Καθιέρωση διπλής ορθογράφησης για ορισμένες λέξεις: αβγό-αυγό, κτίριο-κτήριο, ορθοπαιδικός-ορθοπεδικός.
  • Σύντομοι και ουσιαστικοί ορισμοί των λημμάτων.
  • Αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας ζώων και φυτών.
  • Ενοποίηση σημασιών. Διάκριση της σημασίας από τη χρήση.
  • Καταγραφή αυθεντικών παραδειγμάτων.
  • Αναλυτική παρουσίαση των συνδυαστικών δυνατοτήτων των λέξεων: ομορφιά: αγγελική, αξεπέραστη, απίστευτη, απόλυτη, ασύγκριτη, διακριτική, εκθαμβωτική, εκρηκτική, εντυπωσιακή, εξαιρετική, εξωτική, κλασική, μαγευτική, μοναδική, τεχνητή. Ανδρική, γυναικεία, εξωτερική, εσωτερική, πνευματική, σωματική, ψυχική.
  • Ακριβής υφολογικός προσδιορισμός λέξεων και εκφράσεων.
  • Πραγμάτευση των στερεότυπων ή ιδιωματικών εκφράσεων και σταθερών λεξιλογικών συνάψεων σε νέα βάση στο τέλος κάθε λήμματος. Βλ. τα λήμματα ζωή, μάτι.
  • Παράθεση της χρονολογίας εμφάνισης των αγγλικών και γαλλικών λέξεων, όπως και των στερεότυπων εκφράσεων. Ανοίγονται έτσι νέοι ορίζοντες σε θέματα Ιστορίας του πολιτισμού και των επιστημών. Ενδεικτικά παραδείγματα: βιταμίνη < γαλλ. vitamine, 1913. οικοτουρισμός < αγγλ. ecotourism, 1982. λιβερμόριο < διεθν. livermorium, 2012.


 


ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ, ΙΔΕΕΣ

Τα Βαλκάνια. Εκσυγχρονισμός, ταυτότητες, ιδέες. Συλλογή κειμένων προς τιμήν της καθηγήτριας Νάντιας Ντάνοβα

Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Ανδρέας Λυμπεράτος
Μετάφραση κειμένων από τα βουλγαρικά: Δέσποινα Λουκίδου, Πέταρ Κάντρεφ, Περάνα Κάμενοβα
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης / Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-ΙΤΕ 2014
884 σελ.
ISBN 978-960-524-437-8
Τιμή 35,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 31,50 € 




Το επιστημονικό έργο και η συνολική πνευματική προσφορά της καθηγήτριας Νάντιας Ντάνοβα, της κορυφαίας νεοελληνίστριας ιστορικού της Βουλγαρίας, καθόρισαν, εδώ και μισό σχεδόν αιώνα, το πεδίο των ελληνο-βουλγαρικών ιστοριογραφικών και πνευματικών σχέσεων. Με αισθήματα αναγνώρισης και επιστημονικής φιλίας, ιστορικοί και άλλοι επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, συνέβαλαν, μαζί με άλλους βαλκανιολόγους, στη συγγραφή ενός τόμου-τεκμηρίου για το ευρύ αυτό πεδίο επαφών και παραγωγής γνώσης που καλλιέργησε και ανέδειξε η δυναμική προσωπικότητα της Ντάνοβα. Με διεθνικό και πολυτασικό χαρακτήρα, ο παρών τόμος αποτυπώνει αφενός πρόσφατες κατακτήσεις και κατευθύνσεις της βουλγαρικής και ελληνικής ιστοριογραφίας στο πεδίο της ιστορίας των Βαλκανίων και των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων, αναδεικνύοντας αφετέρου -με άλλα, όχι ευθέως συνδεδεμένα με την ελληνο-βουλγαρική προβληματική κείμενα- δυνατότητες και προοπτικές γόνιμου επιστημονικού -διαλόγου.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


13/11/14

ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ. ΕΠΙΤΟΜΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ. I.1454-1498

Δ. Γ. Αποστολόπουλος, Μάχη Παΐζη – Αποστολοπούλου
Οι πράξεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Επιτομή, παράδοση, σχολιασμός.
Ι. 1454-1498


Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 2013
284 σελ.
ISBN 978-960-981-99-2-3

Τιμή 35,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 31,50 €

 

«Η συγκέντρωση των επίσημων πράξεων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, με απώτερο σκοπό τη δημοσίευση των κειμένων τους, αποτελούσε ένα αυταπόδεικτης σημασίας αίτημα της επιστημονικής κοινότητας. Το αίτημα στο πρώτο του στάδιο άρχισε να ικανοποιείται τον 19ο αιώνα, όταν ο Σταυράκης Αριστάρχης φιλοδόξησε να συγκεντρώσει, σε χειρόγραφα αντίγραφα, όλα τα κείμενα πατριαρχικών πράξεων από τη βυζαντινή εποχή ως τις μέρες του. Στις αρχές του 20ού αιώνα, το 1904, ο Καλλίνικος Δελικάνης εγκαινιάζοντας τη δημοσίευση όσων μεταβυζαντινών πατριαρχικών κειμένων σώζονταν σε κώδικες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως επαναφέρει το αίτημα και παρουσιάζει με τόνους δραματικούς στα Προλεγόμενα του έργου του "Τα εν τοις Κώδιξι του Πατριαρχικού Αρχειοφυλακείου σωζόμενα επίσημα εκκλησιαστικά έγγραφα" την ανάγκη της συστηματικής συγκέντρωσης και δημοσίευσης των σωζόμενων, απανταχού της γης, πατριαρχικών εγγράφων.

Λίγο αργότερα οι Ακαδημίες του Μονάχου και της Βιέννης αποφασίζουν να συνεργαστούν για να πραγματοποιήσουν ένα σχέδιο ακόμα πιο φιλόδοξο: να συγκεντρώσουν, να καταγράψουν και να εκδώσουν όχι μόνο τις πράξεις της εκκλησιαστικής αρχής αλλά και της κοσμικής αρχής του βυζαντινού κράτους.

Από τα οράματα και τις προσπάθειες αυτές προέκυψε προέκυψε τελικά κάτι πολύτιμο αλλά διαδορετικό από ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί· δεν έγινε η δημοσιευση των κειμένων αλλά συστηματική καταγραφή των πράξεων τόσο της αυτοκρατορικής όσο της εκκλησιαστικής γραμματείας· όλων των πράξεων, ακόμα και αν δεν σωζόταν το κείμενο της ίδιας της πράξης αλλά το περιεχόμενό της μπορούσε να αναπλαστεί από άλλες πηγές...».


(από τον πρόλογο της έκδοσης)





Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΧΑΝΣΕΝ (1813-1891)

Η αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν (1813-1891) ‘Hellenische Renaissance’ The Architecture of Theofhil Hansen (1813-1891)

Κατάλογος έκθεσης
Επιμέλεια: Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη, Γεώργιος Α. Πανέτσος
Αθήνα, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη 2014
367 σελ. με έγχρωμες και α/μ εικόνες
ISBN 978-618-80324-6-0
Τιμή 30,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 27,00 € 





Πρόκειται για τον κατάλογο της έκθεσης «Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν», η οποία πραγματοποιείται  στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (22 Οκτωβρίου 2014 - 18 Ιανουαρίου 2015), με τη συνεργασία της Ακαδημίας Εικαστικών Τεχνών της Βιέννης και της Εθνικής Βιβλιοθήκης Τέχνης της Δανίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 180 πρωτότυπα σχέδια (υδατογραφίες, μολύβια κ.ά.), προερχόμενα ως επί το πλείστον από Αυστριακά και Δανέζικα μουσεία και αρχεία, κατά μεγάλο ποσοστό αδημοσίευτα. Περιλαμβάνει, επίσης, αριθμό επίπλων, αντικειμένων από επιχρυσωμένο μπρούντζο, καθώς και αριθμό φωτογραφιών του 19ου αιώνα. Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου ανήκει στον Γεώργιο Α. Πανέτσο, καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, και την Μαριλένα Κασιμάτη, δρα ιστορικό της τέχνης, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο Θεόφιλος Χάνσεν (1813-91) γεννήθηκε και σπούδασε στην Κοπεγχάγη. Κατά την εννεαετή παραμονή του στην Αθήνα (1837-46) συνέθεσε την αρχιτεκτονική γλώσσα, που χαρακτήρισε την Αθήνα του 19ου αιώνα, είναι δηλαδή ουσιαστικά ο κύριος δημιουργός του Αθηναϊκού Νεοκλασσικισμού. Το 1859 συνέλαβε, με αφετηρία το κτήριο του Πανεπιστημίου, έργο του αδελφού του Χριστιανού, την λεγόμενη «Αθηναϊκή Τριλογία» -το συγκρότημα των κτηρίων του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης- που αποτελεί το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό σύνολο της χώρας μετά την Ακρόπολη. Σχεδίασε επίσης, το Αστεροσκοπείο, το Ζάππειο και αριθμό ανεκτέλεστων έργων. Παράλληλα, διέπρεψε στη Βιέννη, όπου σχεδίασε σειρά κτηρίων, όπως το Κοινοβούλιο, την Ακαδημία Καλών Τεχνών, την Ελληνική Εκκλησία, το Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής κ.ά. Στο έργο του Θ. Χάνσεν παρατηρείται ένα αρχιτεκτονικό ιδίωμα με «αναδρομικά» χαρακτηριστικά, που ο ίδιος ονόμασε «Hellenische Renaissance» (Ελληνική Αναγέννηση).




ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μαξ Τσάρλγουορθ
Φιλοσοφία και θρησκεία. Τυπολογία των σχέσεών τους από την αρχαιότητα έως σήμερα

Μετάφραση: Χρήστος Τριανταφυλλόπουλος
Επιμέλεια: Γιάννης Α. Δημητρακόπουλος
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2014
364 σελ.
ISBN 978-960-524-436-1
Τιμή 20,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 18,00 € 




 Στο βιβλίο αυτό, ο Μαξ Τσάρλσγουορθ παρουσιάζει την ιστορία της φιλοσοφίας της θρησκείας ως ένα σπουδαίο πνευματικό επίτευγμα του δυτικού πολιτισμού. Η ιστορία που αφηγείται ξεκινά από την ελληνική αρχαιότητα, με την αυτονόμηση της σφαίρας του ορθού λόγου και τη γέννηση της φιλοσοφίας, και φτάνει μέχρι τα πιο πρόσφατα ρεύματα του 20ού αιώνα.

Ο συγγραφέας επιχειρεί να οργανώσει την ύλη του σε πέντε βασικούς τύπους – σε πέντε θεμελιώδεις φιλοσοφικές προσεγγίσεις της θρησκευτικής σφαίρας. Στο πλαίσιο της πρώτης προσέγγισης, στην οποία κυριαρχεί η πλατωνική παράδοση, ο φιλοσοφικός λόγος εκτοπίζει την παραδοσιακή θρησκεία και η φιλοσοφία αξιώνει τελικά να γίνει η ίδια θρησκεία.

Στο πλαίσιο της δεύτερης προσέγγισης, στην οποία δεσπόζει η μορφή του Θωμά Ακυινάτη, ο ρόλος της φιλοσοφίας είναι υπερασπιστικός, απολογητικός: η φιλοσοφία αναλαμβάνει να προασπίσει μέσω του λόγου την πίστη απέναντι στους αμφισβητίες της.

Στο πλαίσιο της τρίτης προσέγγισης, με προεξάρχοντα εκπρόσωπο τον Ιμμάνουελ Καντ, ο θεωρητικός λόγος κρίνεται ανίκανος να μιλήσει με εγκυρότητα πάνω στα θέματα της θρησκείας, για τα οποία αρμόδια αναγορεύεται η πίστη και ο πρακτικος λόγος.

Στις δύο τελευταίες ενότητες, ο συγγραφέας επικεντρώνεται σε δύο σύγχρονες φιλοσοφικές προσεγγίσεις του θρησκευτικού πεδίου: τη «γλωσσανάλυση», με κύριο εκφραστή τον Βίττγκενσταϊν, όπου η έμφαση δίνεται στη μελέτη της θρησκευτικής γλώσσας, και στον «μεταμοντερνισμό», όπου μέσω της διαδικασίας της αποδόμησης, η φιλοσοφία αναλαμβάνει να αποκαθάρει τον εαυτό της από τις σιωπηρές μεταφυσικές προκαταλήψεις της.


Ο Max J. Charlesworth (1925-2014) υπήρξε καθηγητής φιλοσοφίας σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας, της Ευρώπης και της Αμερικής, με ειδίκευση στην ιστορική και συστηματική σχέση φιλοσοφίας και χριστιανισμού, ιδίως κατά τη μεσαιωνική περίοδο και τον 20ό αιώνα.

Πέραν του παρόντος βιβλίου και πολλών άρθρων, έγραψε, μεταξύ άλλων, τα εξής βιβλία: Philosophy and Linguistic Analysis (1959St. Anselm's "Proslogion" (1965)˙ Bioethics in a Liberal Society (1993).

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)



Η ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΑΝΤΑΛ

Άννα Μαχαιρά
Η διπλή ζωή του Σταντάλ. Το έργο, η κριτική και η αναπαραγωγή της επαναστατικής κουλτούρας

Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2014
218 σελ.
ISBN 978-960-524-425-5
Τιμή 16,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 14,40 €




Σταντάλ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους γάλλους λογοτέχνες του 19ου αιώνα, και ορισμένα μυθιστορήματά του, όπως το Κόκκινο και το Μαύρο ή Το Μοναστήρι της Πάρμας, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Henri Beyle, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του συγγραφέα, γεννήθηκε τις παραμονές της μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης, έζησε την Επανάσταση στα παιδικά και νεανικά του χρόνια και πέρασε την ωριμότητά του στον απόηχο της επανάστασης αλλά και της άρνησής της, στα χρόνια που ο ιστορικός Χoμπσμπάουμ αποκάλεσε «Εποχή των Επαναστάσεων».

Η Άννα Μαχαιρά αναζητά στη Διπλή ζωή του Σταντάλ τη σύνδεση ακριβώς του συγγραφέα με την ιστορία. Η αναζήτηση προχωρά σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο συγκροτείται από το έργο του Σταντάλ και τον τρόπο με τον οποίο ο λογοτέχνης επεξεργάζεται σε αυτό τα βιώματά του -τον ενθουσιασμό του, τις ελπίδες, τις απέχθειες και τις απογοητεύσεις του- από τη συναρπαστική περίοδο της Επανάστασης και του Ναπολέοντα. Καθώς όμως, και σε αυτή την περίπτωση, το έργο επέζησε του δημιουργού του, η Διπλή ζωή αναζητά σε ένα δεύτερο επίπεδο τις εναλλαγές της δεξίωσης του έργου του Σταντάλ από τη λογοτεχνική κριτική και την κοινωνία. Η συγγραφέας μας οδηγεί εδώ από την περιορισμένη απήχηση που είχε το έργο στην πλειονότητα των συγχρόνων του Σταντάλ, αλλά και την απόρριψή του από τον Ουγκώ και τον Φλωμπέρ, στην ανάδειξή του κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα σε αγαπημένο θέμα της λογοτεχνικής κριτικής από τον Ταιν μέχρι τον Προυστ. Οι μεταπτώσεις της κριτικής συνεχίστηκαν και στον 20ό αιώνα, κατά τον οποίο οι πολυσχιδείς όψεις του έργου του Σταντάλ επέτρεψαν σε εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά και λογοτεχνικά κινήματα και συγγραφείς -π.χ. τη φιλομοναρχική οργάνωση Action francaise, τον Γκέοργκι Λούκατς και τον Μαξίμ Γκόρκι- να θεωρήσουν ότι βρήκαν σε αυτό τα στοιχεία που αναζητούσαν. Πέρα από τη μελέτη των γραπτών του Σταντάλ και την αξιοποίηση αρχειακού υλικού σχετικού με τη ζωή και το έργο του, η έρευνα για το βιβλίο στηρίχθηκε στη μελέτη της ογκώδους διεθνούς κριτικής βιβλιογραφίας.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)





12/11/14

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ

Νατάσα Φιλιππουπολίτη
Μουσείο περιβάλλοντος Στυμφαλίας
 

Οδηγός
Αθήνα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς 2014

Τιμή 10,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 9,00 €
72 σελ. με έγχρωμες εικόνες
ISBN 978-960-244-160-2




«...Το έργο αποτελεί το έβδομο στη σειρά μουσείο του Δικτύου Θεματικών Μουσείων του ΠΙΟΠ, μαζί με το Μουσείο Μετάξης (Σουφλί), το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (Δημητσάνα), το Μουσείο Ελιάς και ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη0, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα (Βόλος) και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος).

Το Δίκτυο Θεματικών Μουσείων μελετά, διασώζει και προβάλλει την πολιτισμική μας κληρονομιά, αναδεικνύοντας επιμέρους στοιχεία της ταυτότητας κάθε περιοχής που επιλέγεται.

[...]Στόχος του Μουσείου είναι να ευαισθητοποιήσει οικολογικά το κοινό και παράλληλα να διασώσει στοιχεία της παραδοσιακής τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στην περιοχή....»

  (από την εισαγωγή του βιβλίου)


 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Οδηγός
Κείμενα: συλλογικό
Ηράκλειο, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών 2013
84 σελ. με έγχρωμες εικόνες
ISBN 978-960-9480-17-8
Τιμή 10,00 € / στο βιβλιοπωλείο μας 9,00 € 





«Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (ΙΜΚ) ιδρύθηκε το 1953 απο την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ), επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την υποστήριξη και προαγωγή των κρητολογικών ( αρχαιολογικών, ιστορικών, εθνογραφικών, φιλολογικών) σπουδών από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους και εντεύθεν. Στεγάζεται σε νεοκλασικό οίκημα (Οίκος Α. & Μ. Καλοκαιρινού,1903) ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, το οποίο, με βάση τη βούληση του ευεργέτη της πόλης Ανδρέα Λυσ. Καλοκαιρινού (1862-1930), παραχωρήθηκε στην ΕΚΙΜ προκειμένου να στεγάσει το μουσείο. Επεκτάσεις και προσθήκες στο αρχικό κτίριο κατά τις επόμενες δεκαετίες επαύξησαν τους εκθεσιακούς του χώρους και βελτίωσαν τη λειτουργικότητά του.

Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του το ΙΜΚ έθεσε ως στόχο τη συγκέντρωση, συντήρηση και ανάδειξη πολύτιμου αρχαιολογικού, ιστορικού και εθνογραφικού υλικού από τη μεσαιωνική και τη νεότερη περίοδο της ιστορίας της Κρήτης...»

(από την εισαγωγή του βιβλίου)